Jebali kunngjorde sin beslutning på en pressekonferanse tirsdag kveld.

— Jeg lovte og forsikret at dersom jeg mislyktes i forsøket mitt, så ville jeg gå av som sjef for regjeringen. Og det er det jeg har gjort, sa Jebali etter å ha hatt et møte med president Moncef Marzouki.

Jebali har i flere dager truet med å gå av dersom han ikke lyktes i å danne en ny regjering som kun skulle bestå av teknokrater og ikke politikere, for å få en slutt på uroen som har blusset opp i landet de siste ukene.

Han har hatt lange og mange møter med ledere for alle politiske partier i Tunisia, men måtte til slutt gi opp.

Politisk krise

Det nordafrikanske landet har de siste par ukene opplevd den verste politiske krisen siden revolusjonen for to år siden. Krisen ble utløst av drapet på opposisjonslederen Shokri Belaid 6. februar.

I forrige uke foreslo Jebali å oppløse den sittende regjeringen og utnevne en ny, upolitisk regjering i et forsøk på å demme opp for den voldsomme uroen som brøt ut etter drapet på Belaid.

Men forslaget ble møtt med motstand av Ennahda-partiet, det største partiet i regjeringskoalisjonen og som Jebali selv tilhører. Forslaget fikk derimot støtte fra en rekke sekulære partier i Tunisia.

Preget av spenninger

Tunisia har i lengre tid vært preget av sterke spenninger mellom sekulære og islamister. Liberale og venstreorienterte er dypt skeptiske til Ennahda. De beskylder partiet for å dekke over voldelige og kriminelle salafister, som er tilhengere av ekstrem tolkning av islam.

Salafister har stått bak overfall og angrep på butikkeiere som selger alkohol og på kvinner som går vestlig kledd.

Mange tror at militante islamister sto bak drapet på Belaid, og Belaids familie har anklaget Ennahda for å være delaktig i forbrytelsen.

(©NTB)