Der overvintrer de på store, åpne søppelplasser i Spania og Portugal, heter det på den danske nettsiden storkene.dk.

Ny forskning skal forsøke å avdekke hvorfor storkene fra midten av 1980-tallet begynte å endre trekkmønsteret, skriver Science Daily.

Tidoblet på 20 år

Prosjektet er iverksatt av det britiske University of East Anglia og skal følge 15 voksne storker i et år ved hjelp av GPS-sendere. De vil vise hvor storkene drar etter mat og hvilke bevegelser de foretar seg mellom fôringsområdene.

Før 1995 var det bare litt over 1.000 storker som overvintret i Portugal, men i 2008 var tallet økt til over 10.000, og tallet vokser stadig. En teori er at det er klimaendringer og de mange åpne søppelplassene som har fått storkene til å droppe den interkontinentale flygingen til Afrika.

— Lav overlevelsesrate

— Trekkeruten mellom Danmark og den iberiske halvøy er ganske kort. Overlevelsesraten er langt høyere enn for storker som trekker mellom Sørøst-Afrika og Danmark. Det er en forskjell på opp til 9.000 kilometer på et trekk fra Sørøst-Afrika og et fra Spania, sier Jess Frederiksen fra Storken.dk til nyhetsbyrået Ritzau.

Storkene fra Spania og Portugal kommer også tidligere til Danmark, ofte i første halvdel av mars. Sør for grensen, i Schleswig-Holstein i Tyskland, kom de første storkene allerede i forrige uke.