Kim Jong-il er død

Nord-Koreas leder Kim Jong-il døde lørdag av hjerteinfarkt. Nordkoreanerne bes nå om å slutte trofast opp om hans yngste sønn Kim Jong-un.

Publisert Publisert

BRUTAL DIKTATOR: Kim ble 69 år gammel, forutsatt at den offisielle fødselsdatoen er riktig. Han overtok som leder i Nord-Korea da faren Kim Il-sung døde i 1994. Foto: REUTERS

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Statskanalens svartkledde nyhetsoppleser gråt da meldingen om Den kjære leders død ble kunngjort mandag. Ifølge nyhetsoppleseren, døde Kim Jong-il klokka 8.30 lørdag morgen, etter sigende fordi han var «fysisk og mentalt overarbeidet».

Nyhetsbyrået KCNA kunne videre melde at Kim døde av et kraftig hjerteinfarkt under en togreise utenfor hovedstaden. En obduksjon ble gjennomført søndag.

Kim ble 69 år gammel, forutsatt at den offisielle fødselsdatoen er riktig. Han overtok som leder i Nord-Korea da faren Kim Il-sung døde i 1994.

Sønnen overtar

Nordkoreanerne bes nå om å følge Kim Jong-un, ifølge KCNA. Han er Kim Jong-ils yngste sønn og antas å være rundt 27 år gammel.

— Alle partimedlemmer og militærtjenestemenn og allmennheten bør trofast følge kamerat Kim Jong-uns lederskap og forsvare og styrke partiet, militæret og allmennhetens felles front, sa statskanalens nyhetsoppleser.

Kim Jong-un ble gitt viktige politiske og militære verv i 2010, en sterk indikasjon på at han var utpekt som landets neste leder. Kim Jong-ils helse var på dette tidspunktet svekket etter et slag i 2008.

Les også

[No available link text]

Kim Jong-un er nå også satt til å lede komiteen som skal håndtere Kim Jong-ils begravelse.

Gravferden skal holdes i hovedstaden Pyongyang den 28. desember, og det er erklært landesorg i perioden fra 17. desember til 29. desember.

Ubeskrevet blad

Foreløpig vet omverdenen svært lite om Kim Jong-un. Selv alderen er usikker, men mest sannsynlig ble han født i 1984. Kim Jong-il har også to eldre sønner.

Kim Jong-uns navn betyr «rettskaffen sky». I mediene omtales han som «den unge generalen». Han er utdannet i Sveits, antas å snakke engelsk og tysk og har et utseende som minner om farfaren Kim Il-sung.

Ifølge eksperter kan Kim Jong-un antas å følge samme kurs som sin far, det vil si en militaristisk kurs. Flere eksperter mener det kan oppstå maktkamp innad i regimet, men tror Kim Jong-un vil ha militærets støtte.

— Et militærkupp er svært usannsynlig, sier professor Yang Moo-jin ved University of North Korean Studies.

Situasjonen er dog vanskelig for sørkoreanerne, ettersom de nå må finne ut hvem som er de reelle maktpersonene i regimet, tilføyer han.

— Sør-Korea ønsker ingen ustabilitet i Nord-Korea, så de vil trolig legge til rette for styrket samarbeid, sier Yang.

Kriseberedskap

I Sør-Korea og Japan er myndighetene i kriseberedskap etter dødsfallet. Eksperter ser det imidlertid som lite sannsynlig at Kim Jong-ils død vil utløse en oppblussing i konflikten mellom nord og sør.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Teknisk sett er Nord-Korea og Sør-Korea fortsatt i krig med hverandre.

Den tre år lange Koreakrigen tok slutt med en våpenhvileavtale i 1953, men de to landene er aldri blitt enige om noen fredsavtale, og situasjonen er fortsatt svært spent.

Det er ikke observert uvanlig militær bevegelse i Nord-Korea etter Kim Jong-ils dødsfall, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement.

På børsene førte nyheten umiddelbart til kursras.

— Et sjokk i markedene er uunngåelig på kort sikt, fastslår analytiker Bae Sung-young i Hyundai Securities.

Han anslår at situasjonen vil normalisere seg i løpet av to- tre dager.

  1. DØDE LØRDAG: Kim Jong-il. Foto: REUTERS

  2. HJERTEINFARKT: Kim Jong-il døde under en togreise utenfor hovedstaden. Foto: REUTERS

Publisert