Det melder BBC. Den muslimske predikanten fikk på 1990-tallet asyl i Storbritannia, men siden 1999 har han vært ettersøkt for terrorisme i Jordan.

Et sivilt dommerpanel i sikkerhetsdomstolen i hovedstaden Amman har nå avsagt en kjennelse hvor Qatada frikjennes for anklagen om å ha planlagt å utføre terrorangrep i Jordan i 1998.

Samtidig utsatte domstolen kjennelsen i en annen tiltale til september. Qatada var fra før dømt for terrorplanlegging in absentia, men dommen ble erklært ugyldig fordi den var basert på bevis som kan ha blitt fremskaffet gjennom å torturere andre personer som var tiltalt i saken, ifølge BBC.

Britisk hodepine

Den britiske regjeringen forsøkte i en årrekke å få Qatada utvist til hjemlandet Jordan i kjølvannet av terrorsiktelsen og anklager om at han skal ha hatt bånd til Osama bin Laden.

Gjennom flere rettsrunder tapte myndighetene gang på gang. Blant annet mente menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg at mullaen risikerte å bli torturert i Jordan.

Predikanten, som egentlig heter Omar Othman, ble i 2012 løslatt etter å ha sittet i fengsel i Storbritannia uten dom i over seks år fordi han ble stemplet som en trussel mot landets nasjonale sikkerhet. Få måneder senere ble han pågrepet for brudd på vilkårene for prøveløslatelse.

Forblir i fengsel

I juni vedtok jordanske myndigheter en særskilt lov som gjør at de ikke kan bruke bevis mot Qatada som er kommet fram under tortur. Dermed kunne Storbritannia måneden etter utlevere Qatada uten å bryte sitt eget lovverk.

Abu Qatada forblir inntil videre i jordanske myndigheters varetekt, ettersom han fortsatt er tiltalt i en annen sak som er knyttet til angivelige planer om terrorangrep under nyttårsfeiringen i Jordan i 2000.