Den ansatte ved Texas Health Presbyterian i USA har testet positivt for ebola, opplyste sykehuset søndag. Pasienten fra Liberia døde her onsdag, og fredag kveld varslet helsearbeideren om lav feber.

Vedkommende ble da isolert og henvist til testing, opplyser sykehuset, som verken vil avsløre den smittede arbeiderens kjønn eller øvrig identitet. CNN siterer en anonym kilde på at det dreier seg om en kvinnelig sykepleier.

— Vi visste at et nytt tilfelle kunne bli en realitet, og vi har forberedt oss på denne muligheten, sier legen David Lakey ved sykehuset.

Ytterligere én person isolert

Helsearbeideren har fått påvist det dødelige viruset i en foreløpig test, ifølge sykehuset. Det er ventet at smittetilfellet - som blir det første på amerikansk jord, kommer til å bli bekreftet av USAs smittevernmyndighet CDC senere onsdag.

— Vi styrker teamet i Dallas og jobber svært nøye for å unngå videre spredning, sier Lakey.

Også en som har vært i kontakt med helsearbeideren, er plassert i isolasjon.

Ebolasmittet døde

Pasienten som døde på sykehuset onsdag, ble trolig smittet i Liberia før han reiste til USA via Brussel 19. september. Han lå i full isolasjon fra 28. september og ble behandlet med det eksperimentelle medikamentet brincidofovir.

Livet hans sto imidlertid ikke til å redde. Mannen var den første personen som fikk påvist det dødelige viruset på amerikansk jord.

Amerikanske myndigheter er i ferd med å trappe opp tiltakene for å forhindre spredning av det dødelige viruset.

Lørdag startet medisinske team undersøkelser av reisende fra de tre landene i Vest-Afrika som er hardest rammet, på JFK-flyplassen i New York.

Advarer helsepersonell

Ebola-spesialister har advart om at flere helsearbeidere i vestlige land vil bli smittet av det dødelige viruset, selv om landene har et moderne helsevesen. Tilstanden for den norske kvinnen som ble ebolasmittet på jobb for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, er stabil, opplyste Ullevål sykehus lørdag.

Ebolaepidemien har hittil i år kostet minst 4.000 menneskeliv, de aller fleste i Sierra Leone, Liberia og Guinea. I Spania er til sammen 15 personer innlagt til observasjon på et sykehus i Madrid grunnet frykt for ebolasmitte, etter at sykepleieren Teresa Romero ble syk da hun behandlet to eldre spanske misjonærer som ble smittet av ebola i Vest-Afrika.

Romero er imidlertid på bedringens vei, ifølge opplysninger fra sykehuset.