Håpet er at Gauck vil klare å gjenopprette troverdigheten til presidentskapet, etter at hans to forgjengere begge gikk av på grunn av politiske skandaler.

Skeptisk Merkel

Gauck skal formelt velges søndag i nasjonalforsamlingen i Berlin, etter at alle de største partiene stilte seg bak hans kandidatur i februar.

Tysklands statsminister Angela Merkel skal i utgangspunktet ha vært skeptisk til Gauck, men bøyde av for presset fra opposisjonen og ga sin støtte til Gauck som Tysklands nye president.

Det var det sosialdemokratiske opposisjonspartiet SPD og De grønne som fremmet Gauck som kandidat. Han fikk også støtte fra koalisjonspartiet FDP. Tidligere president Christian Wulff gikk av som følge av anklager om maktmisbruk. Hans forgjenger igjen, Horst Koehler, gikk av etter uheldige kommentarer om bruk av landets militære for å sikre økonomiske interesser.

Forbilde

Presidenten i Tyskland har først og fremst seremonielle oppgaver. Tyskerne forventer imidlertid at landets president skal være et moralsk forbilde som forsvarer grunnloven.

72 år gamle Gauck er protestantisk pastor og var aktiv i den østtyske borgerrettighetsbevegelsen. Han var også sjef for Stasi-arkivet og fikk ros for å ha avslørt lovbrudd hos det østtyske hemmelige politiet.

Gauck var presidentkandidat for SPD og De Grønne ved presidentvalget i juni 2010, men tapte da tredje valgrunde til fordel for Christian Wulff.