Israels Gaza-politikk under press

Israelerne skal nå undersøke alternative måter å gjennomføre blokaden på.

SOLIDARITET: En israelsk ungdom viser sin solidaritet med landets militære styrker. Israelerne er under stadig sterkere press for å endre Gaza-politikken. Foto: Reuters/Scanpix
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Israel er under stadig sterkere press for å endre sin Gaza-politikk. Israelerne skal nå undersøke alternative måter å gjennomføre blokaden på, men vil granske aksjonen mot Gaza-konvoien selv.

Israel skal selv granske aksjonen mot Gaza-konvoien som kostet ni personer livet, understreket forsvarsminister Ehud Barak mandag.

Dagen før avviste Israels regjering et forslag om internasjonal gransking som FNs generalsekretær Ban Ki-moon presenterte.

— Vi har til hensikt å utføre en etterforskning av hendelsene, sa Barak ifølge Reuters.

Ifølge nettavisen ynetnews vil en kommisjon trolig gå gjennom saken basert på en gransking i den israelske hæren og med én eller to utenlandske observatører til stede.

Les også

- Israel vil granske angrep på Gaza-konvoi

Press Barak gjorde det mandag også klart at Israel skal undersøke alternative måter å gjennomføre Gaza-blokaden på. Presset mot den israelske blokaden av området blir stadig sterkere internasjonalt.

— Vi rådspør Egypt og andre samarbeidspartnere for å finne nye måter å håndtere situasjonen på Gazastripen på, sa USAs visepresident Joe Biden under et besøk i Egypt mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samtidig foreslår Frankrike at EU kan få ansvaret for å sjekke skip med nødhjelp til Gazastripen, for å sikre at det ikke er våpen om bord.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner mener EU også kan hjelpe til med grensekontroller i Rafah mellom Egypt og Gazastripen.

Israels argument for blokaden er å hindre at den islamistiske Hamas-bevegelsen får forsyninger av våpen.

Kritisk Støre Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kan ikke se for seg at Norge skal bidra til dette.

— Jeg vil være tilbakeholden med å tenke tanken at Norge skal bistå i å administrere en blokade. Blokadepolitikken slik den nå håndheves, er vi kritiske til, sier Støre, som påpeker at det er for tidlig å si om det kommer konkret EU-politikk ut av det franske forslaget.

Slik hjelp til grensekontroll var heller ikke tema da Støre diskuterte blokaden med Barak i en lengre telefonsamtale søndag kveld.

— Det pågår en diskusjon i Israel om blokaden av Gazastripen, forteller Støre til NTB.

Smugling Han viser til den omfattende smuglingen gjennom tunnelene fra Egypt. Varene som kommer inn, selges ikke fritt. Økonomien styres av Hamas, som dermed styrker seg på blokaden, ifølge Støre.

Norge er leder for giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) og samarbeider nå tett med både FN og Midtøsten-kvartetten. Støre snakket også med FNs generalsekretær Ban Ki-moon søndag.

— Det er åpenbart nå et rom for å ta opp blokaden med fornyet kraft, og det bruker generalsekretæren for alt det er verdt, sier Støre.

Støre sier han støtter Bans arbeid for en gransking av Israels aksjon mot seks skip med nødhjelp og aktivister om bord forrige uke.

Tyrkia Åtte av de ni aktivistene som ble drept på skipet MV Mavi Marmara for en uke siden, var tyrkiske statsborgere. Saken har skapt betydelige problemer i forholdet mellom Israel og Tyrkia, som har vært nære allierte.

Tyrkia har krevd en gransking før de vil normalisere båndene.

Tyrkia tok mandag imot toppledere fra en rekke asiatiske land til et møte om regional sikkerhet, og saken kastet skygger over det øvrige programmet.

Gir ikke opp Aktivistene som har utløst den siste tidens diplomatiske røre rundt blokaden, har på sin side ingen planer om å gi opp.

Det til tross for at Israel raskt og effektivt har sendt ut de 19 aktivistene som kom med båten Rachel Corrie lørdag.

En egen flåte med skip med jødiske aktivister om bord skal sendes til Gazastripen i løpet av sommeren, med en «symbolsk» last med skolemateriell, medisinsk utstyr og fiskeutstyr. (©NTB)

Publisert
BT anbefaler

SAS-pilotene fortsetter meklingen i tre dager til

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  2. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»

  3. Elida (15) har søkt over 100 jobber. Nå har hun en beskjed til alle arbeidsgivere.

  4. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

  5. Ber om innspill fra syklende bergensere

  6. Fikk melding om smell - politiet rykket ut med store styrker