Rettssaken mot Zimmerman har satt sterke følelser i sving i USA, hvor flere har anklaget den 29 år gamle nabolagsvakten for å ha mistenkeliggjort Trayvon Martin på grunn av hudfargen hans.

Spontane, men fredelige gateprotester ble holdt i en rekke amerikanske byer etter at frikjennelsen ble kunngjort lørdag kveld.

Al Sharpton beskriver kjennelsen som et «slag i ansiktet».— Men dette er bare første runde i kampen for rettferdighet, sier den kjente borgerrettighetsaktivisten.

Hevder han ble angrepet

Trayvon Martin døde da han ble skutt av Zimmerman i et inngjerdet nabolag i Sanford i Florida i februar i fjor. Zimmerman har selv forklart at 17-åringen angrep ham, og at han skjøt i selvforsvar.

Etter at juryen hadde diskutert saken i to dager, ble Zimmerman frikjent på alle tiltalepunkter. Hadde han blitt kjent skyldig i overlagt drap, kunne han blitt dømt til livsvarig fengsel. Juryen, som besto av seks kvinner, hadde også mulighet til å erklære ham skyldig i uaktsomt drap.

Zimmermans forsvarer Don West mener rettsforfølgelsen av 29-åringen har vært «uverdig».

— Jeg er takknemlig for juryens kjennelse. Jeg er glad på George Zimmermans vegne, og jeg er begeistret over at juryen forhindret at denne tragedien ble en parodi, sier han.

«Avgjørende øyeblikk»

Men frikjennelsen vekker også sinne, ikke minst i den svarte delen av befolkningen i USA. NAACP, som er den største borgerrettssorganisasjonen i USA, mener rettsvesenet har sviktet Trayvon Martin og hans familie.

— Vi ber om at justisdepartementet umiddelbart iverksetter en etterforskning av borgerrettighetsbruddene begått mot Trayvon Martin. Denne saken har gitt nytt liv til bevegelsen mot å stanse raseutsiling i USA, sier organisasjonens leder Rosly Brock.

Aktivister har tidligere omtalt rettssaken som «et avgjørende øyeblikk» i borgerrettighetskampen i USA.

— Det er ingen tvil om at det setter en diskusjon om rasisme i gang, sier lektor Jørn Brøndal ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

Frykter eskalering

Betingelsene er til stede for at protestene kan eskalere, mener Brøndal.

— Nesten alle store gettooppstander og protester har funnet sted i forbindelse med politivold eller noe som minner om politivold, og en følelse av at noe svært urettferdig har funnet sted, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Brøndal vekker saken minner om Rodney King-saken i 1991. En gruppe politifolk ble da frikjent selv om en nabo hadde filmet dem mens de banket opp den forsvarsløse, svarte mannen.

— Det førte til svært voldsom raseuro, og det er selvfølgelig det man frykter vil kunne skje igjen, sier Brøndal.

Men det er en vesentlig forskjell fra den gang til nå, nemlig at USAs president i dag er svart.

— Det spiller en rolle, sier Brøndal.

Var ubevæpnet

Trayvon Martin hadde vært i butikken og kjøpt godteri da han ble skutt. Zimmerman har forklart at han trodde 17-åringen var påvirket av stoff, og at han ikke visste om gutten var bevæpnet eller ikke. Det viste seg at Martin var ubevæpnet.

Dødsfallet fikk først lite oppmerksomhet, men Martins foreldre og deres advokater presset på, og etter hvert ble saken plukket opp av mediene. Til slutt ble presset så stort at Zimmerman likevel ble pågrepet og siktet.

Kritiske røster har hevdet at Martin ble mistenkeliggjort fordi han var svart og gikk i hettegenser. Selv president Barack Obama har engasjert seg i saken og sagt at om han hadde hatt en sønn, ville han ha lignet på Martin.

Men saken har også engasjert tilhengere av en kontroversiell lov i Florida som politiet viste til da det i første omgang lot være å pågripe Zimmerman.

Loven sier at en person som føler seg truet på livet eller i fare for å bli alvorlig skadd, kan ta i bruk våpen for å forsvare seg. (©NTB)