— Flere midler må fryses, sa britens statsminister David Cameron på vei inn til toppmøte med de andre stats- og regjeringssjefene i EU torsdag ettermiddag.

De europeiske lederne var ventet å utvide listen over russere og Krim-ledere som får penger frosset i europeiske banker og ikke får reise inn i EU. Også et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i juni lå an til å bli avlyst.

Om EU utvider sanksjonslisten, står Norge klar til å følge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

— Vi vil gjøre vår egen vurdering, men vi har en overordnet strategi om å svare felles fra verdenssamfunnet mot Russlands brudd på folkeretten, sa hun på besøk i Brussel torsdag.

Sarkastisk

EUs sanksjoner har så langt utløst sarkastiske kommentarer fra russiske politikere, men ingen endring i Russlands politikk overfor Ukraina.

Russland har tatt kontroll over Krim-halvøyen, og EU-lederne frykter at russerne ønsker å gjøre det samme i Ukrainas østlige regioner der et flertall av befolkningen er russiskspråklige.

Men brede økonomiske straffetiltak mot handel og russisk import er problematiske for EU, for de vil ubønnhørlig også ramme Unionen selv.

Planlegging

EU bør uansett sette i gang forberedelsene av økonomiske sanksjoner for å være klar, mener Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og flere andre ledere.

— Vi må planlegger for ytterligere sanksjoner om det skjer en opptrapping, sier Frankrikes president François Hollande.

— Vi vil gjøre det veldig klart at med en videre opptrapping så er vi klare til å iverksette økonomiske sanksjoner, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Stå samlet

Bulgaria støtter ikke omfattende økonomiske tiltak før EU har gjort en nøye vurdering av hvilke konsekvenser de kan få.

— Vi må snakke med én stemme, sier Cameron, og også Sveriges Fredrik Reinfeldt ber Europa stå samlet.

— Et sterkt Europa er det siste Putin ønsker. Han ønsker å splitte oss. Om vi er sterke sammen, kan vi gjøre en forskjell, sa han til pressen på vei inn til EU-toppmøtet.

— Han tror han er på vinnerlaget nå, men på lang sikt gjør han Russland svakere, han isolerer landet og svekker Russlands økonomi, mener Reinfeldt om den russiske presidenten.

Viktige skritt

Thorning-Schmidt avviser at EUs reaksjon overfor Russland til nå har vært tannløs.

— Vi tar viktige skritt, og det viktigste er at EU viser klart og tydelig at Russlands handlinger får konsekvenser for forholdet mellom EU og Russland, sier hun.

Heller ikke Solberg er enig i at Europas sanksjoner har vært bagatellmessige.

— Jeg tror man undervurderer hva dette betyr for kapitalutflytting fra Russland og for investeringer i russisk økonomi, sier hun. (©NTB)