DREPT: Tyske Anja Niedringhaus jobbet som fotograf for det amerikanske nyhetsbyrået AP. Fredag ble hun drept i en avsidesliggende by øst i Afghanistan.

Den prisbelønte tyske krigsfotografen Anja Niedringhaus (48) ble drept, mens hennes canadiske journalistkollega Kathy Gannon ble alvorlig skadd, opplyser en afghansk politimann.— De to ble skutt i distriktet Tani klokken 11 lokal tid, opplyser polititjenestemannen Baryalay Rawan til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Begge kvinnene jobbet for det amerikanske nyhetsbyrået AP.

— 48 år gamle Anja Niedringhaus, en internasjonalt anerkjent tysk fotograf, døde momentant. Reporteren Kathy Gannon ble truffet to ganger og får legehjelp, heter det i en melding fra byrået.

Politimann?

Flere kilder sier at angriperen var iført politiuniform, og at de to kvinnene ble skutt på en politistasjon. Et bilde viser imidlertid at døren til baksetet på bilen de to kjørte i, er truffet av flere kuler.

En talsmann for Taliban sier at gruppen ikke er innblandet. Han antyder også at motivet for angrepet muligens var personlig.

Den norske journalisten Ander Sømme Hammer, som befinner seg i Afghanistan, understreker at Niedringhaus og Gannon var svært erfarne journalister.

— Journalistene som ble angrepet her i dag, var begge svært erfarne, men sikkerhetssituasjonen er ekstremt dårlig over store deler av landet, skriver han på Twitter.

Liten by

Angrepet mot de to kvinnene skjedde i en avsidesliggende liten by i Khost-provinsen ved grensen til Pakistan. Det ble raskt meldt at angriperen var iført politiuniform, og litt senere opplyste en polititalsmann i provinsen at gjerningsmannen var politimann.

— Naqibullah, en politimann i Tani-distriktet i Khost, åpnet ild mot de to utenlandske journalistene, sier polititalsmann Mobarez Zadran.

Omstendighetene rundt skytingen er foreløpig ikke kjent.

Anja Niedringhaus har blant annet vunnet Pulitzer-prisen for sine fotografier. I tillegg til å ha jobbet i Afghanistan, har hun dekket konflikter i Iran, Bosnia, Libya og Pakistan.

Hun begynte som frilansfotograf i en lokalavis i hjembyen Höxter som 16-åring og studerte senere litteratur, filosofi og journalistikk, ifølge hennes egen hjemmeside.

Drapet på Niedringhaus fikk fredag formiddag store oppslag i tyske nettaviser. I avisen Bild blir hun omtalt som «Tysklands mest berømte krigsfotograf».

Journalister utsatt

Flere journalister er den siste tiden drept i Afghanistan, blant andre Nils Horner, som jobbet for Sveriges Radio. Han ble skutt på åpen gate i Kabul 11. mars. Den ytterliggående islamistiske gruppen som sto bak drapet, hevdet at Horner var britisk spion. Horner var en kjent krigsreporter i Sverige.

Bare ni dager senere ble en afghansk journalist, hans kone og to av barna deres drept da flere tenåringer angrep Serena Hotel i Kabul. Sardar Ahmad Khan jobbet for det franske nyhetsbyrået AFP og har også levert stoff til Ny Tid.

I januar ble 21 personer drept, deriblant 13 utlendinger, i et angrep på en restaurant i Kabul.

Presidentvalg

Afghanistan avholder lørdag presidentvalg, og Taliban har på forhånd truet med en rekke angrep for å stanse valget. Mange journalister er i landet for å dekke valget.

President Hamid Karzai er ikke blant kandidatene ettersom han allerede har sittet i to perioder og ikke har lov til å sitte i en tredje periode.

Uansett hvem som vinner valget, vil den nye presidenten ha en stor utfordring når det gjelder å skape stabilitet i landet. De fleste NATO-soldater skal være ute av landet innen utgangen av året, med unntak av noen som etter planen skal drive opplæring og veiledning av afghanske styrker.