Dronen falt ned på øya Baengnyeong mandag, da Nord-Korea avfyrte flere hundre artilleriskudd i havområdene nær den omstridte delelinjen til sjøs, opplyser nyhetsbyrået Yonhap. Sør-Korea svarte med å skyte tilbake over grensen.

— Noen av granatene som ble avfyrt av Nord-Korea, falt på vår side, og vår side svarte med ild, sa en talsmann for Sør-Koreas generalstab mandag. Folk på de sørkoreanske øyene Yeonpyeong og Baengnyeong ble for sikkerhets skyld bedt om å gå i tilfluktsrom. Øyene ligger i Gulehavet, vest for den koreanske halvøya. Granatene fra begge sider falt ned i sjøen.

Det er ikke opplyst hvilket land som eier den styrtede dronen eller hva slags funksjon den hadde. Yonhap sier Sør-Koreas forsvar undersøker eventuelle koblinger til nordkoreansk spionasje.

Varslet om øvelse

Opp gjennom årene har det vært en rekke sammenstøt til sjøs i det omstridte grenseområdet. Noen timer før mandagens skyting hadde Nord-Korea varslet en militærøvelse og stengt området nær grensen mot nabolandet i sør.

— Hensikten med skytingen er å true oss og øke spenningen både langs grensen i Gulehavet og på hele Korea-halvøya. At de varslet oss på forhånd, viser at de har fiendtlige hensikter, sa det sørkoreanske forsvarsdepartementets talsmann Wi Young-seop før skytingen begynte.

Våpenhvile, men ikke fred

I november 2010 ble fire mennesker drept da nordkoreanske granater slo ned på Yeonpyeong. Den gangen var det frykt for at den tilspissede situasjonen skulle eskalere til en krig mellom de to landene.

Korea har vært delt siden Korea-krigen på 1950-tallet. Krigen sluttet med en våpenhvileavtale i 1953, men det er aldri inngått noen formell fredsavtale mellom de to landene. En del av den politiske retorikken i Nord-Korea er at landet er under en mer eller mindre konstant trussel om invasjon fra sør.