Flere tusen protesterte ved Trumps Florida-gods

Rundt 3000 demonstranter marsjerte i nærheten av Donald Trumps gods i Florida, der presidenten tilbringer helgen.

PROTEST: Demonstranter hadde med seg en kiste som skulle representere demokratiets død da de gikk nedover Flagler Drive i West Palm Beach med kurs for Trumps gods. Foto: The Palm Beach Post via AP / NTB scanpix Foto: Michael Ares / TT / NTB Scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

De fremmøtte protesterte mot Trumps innreiseforbud, som fredag ble tilsidesatt av en føderal dommer i Seattle. Justisdepartementet har nå anket avgjørelsen.

Presidenten og førstedame Melania Trump deltok i Røde Kors' årlige innsamlingsgalla på Mar-a-Lago, Trumps «vinterhvitehus» siden han flyttet til Washington D.C.

Demonstrasjonen lørdag startet utenfor Trump Plaza på West Palm Beach og fortsatte de drøyt tre kilometerne til presidentens gods på Floridas østkyst.

Demonstrantene ropte slagord og bar på en kiste, som drapert med det amerikanske flagget skulle symbolisere demokratiets død.

– Du vet, faren min kjempet i andre verdenskrig, sier Rob Resaid.

– I år etter år har så mange mennesker kjempet for friheten i dette landet, og nå er den i ferd med å tas bort fra oss, sier demonstranten.

Blant slagordene i protesten var «Det er sånn demokrati ser ut» og «Nei til forbud, nei til mur». Det siste er en henvisning både til innreiseforbudet for borgere fra syv overveiende muslimske land, samt Trumps planer om å bygge en mur på grensen til Mexico.

– Respekterer Putin

I et TV-intervju avfeier Trump en påstand om at hans russiske motpart Vladimir Putin er en drapsmann ved å påpeke at USA selv kanskje ikke er «så uskyldig».

I intervjuet som Fox News skal sende søndag, spør TV-vert Bill O’Reilly den amerikanske presidenten om han respekterer Putin.

GALLA: Donald Trump og førstedame Melania Trump tilbrakte lørdagskvelden på en årlig veldedighetsgalla for Røde Kors på Mar-a-Lago. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Susan Walsh / TT / NTB Scanpix

– Jeg respekterer ham, men jeg respekterer mange mennesker, svarte Trump i utdragene av intervjuet som er sluppet på forhånd.

– Det betyr ikke at jeg kommer til å komme overens med ham, påpeker presidenten, som flere ganger tidligere har hyllet Russlands mangeårige leder.

– Men han er jo en drapsmann, innvender O’Reilly.

– Det finnes mange drapsmenn. Vi har mange mordere. Hva tror du? At landet vårt er så uskyldig? svarer Trump.

Videoklippet kuttes deretter, og det vites ikke om presidenten utdypet resonnementet.

I et annet utdrag blir Trump spurt om påstandene om omfattende valgfusk som presidenten og hans stab har fremlagt uten noen bevis.

– Mange folk har stått frem og sagt at jeg har rett, svarer Trump.

Når O’Reilly presser ham til å oppgi dokumentasjon for påstandene, som er blitt avvist av myndighetene, dukker presidenten unna på sedvanlig vis:

– Vi kan være babyer, men når du ser på registreringslistene så har du ulovlige, du har døde folk, det er en skikkelig dårlig situasjon.

Planlegger Italia-tur

Etter at Trump onsdag snakket med Italias statsminister Paolo Gentiloni lørdag, opplyser Det hvite hus at presidenten skal delta når lederne for verdens syv viktigste økonomier møtes i Taormina på Sicilia.

Det kan bli Trumps første besøk til Europa som president.

Valget av Trump har ført til den største riften i det transatlantiske forholdet siden George W. Bush invaderte Irak i 2003. Flere europeiske regjeringer er bekymret for at Trump tilsynelatende støtter nasjonalistiske og populistiske partier, og man frykter å havne i klem mellom et fiendtlig innstilt USA og et fiendtlig innstilt Russland. Trump har så langt gjort lite for å dempe denne bekymringen, og han har hatt møter med personer som både er imot EU og stiller spørsmål ved NATOs relevans.

I samtalen med Gentiloni gjentok Trump at USA stiller seg bak Nato, og han vektla hvor viktig det er at NATO-landene deler den økonomiske byrden forsvarsutgiftene utgjør, opplyser Det hvite hus.

Visepresident Mike Pence er ventet å delta på en sikkerhetskonferanse i München og Brussel senere i måneden der håpet er å få noen avklaringer.

Publisert
  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Washington D.C.
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Trump angriper dommeren

  2. Rettsavgjørelse: Reisende får bli i USA tross innreiseforbud

  3. Nervøse EU-ledere tar tak i Trump-traumet

BT anbefaler

– Emma var en utrolig sprudlende og glad jente

Slik beskriver vennene 18-åringen som døde i skuterulykken.

LES SAKEN