Dublin-møtet i de europeiske konservatives paraplyorganisasjon EPP torsdag og fredag blir ikke den ordinære partikongressen statsministeren trodde. Ukrainske Julia Timosjenko, Arsenij Jatsenjuk og Vitalij Klitsjko er deltakerne alle snakker om.

— Det blir en veldig spesiell kongress midt i Ukraina-situasjonen, sier Solberg (H) som møter Timosjenko torsdag «for å få førstehåndsinformasjon på hvordan hun og partiet hennes ser på utviklingen».

Solberg sier budskapet hennes til den fremstående ukrainske politikeren blir det samme som tidligere: prøve å få til dialog og ikke la seg provosere av Russland.

— Det er viktig at Ukraina bruker dialogmekanismene til å finne løsninger, at de går den demokratiske veien, får til valg, sier hun og har rost ukrainerne for å holde hodet kaldt i konflikten.

Ny leder?

Timosjenko er en profilert figur. Det har vært mye oppmerksomhet rundt den tidligere statsministeren som mulig presidentkandidat etter at hun inntil for kort tid siden satt fengslet.

— Vi skal ikke plukke hvem Ukraina skal ledes av, sier Solberg på spørsmål om Timosjenko nå er en naturlig samarbeidspartner for Vesten.

Solberg kan kanskje gi noen innspill fra et langt norsk samarbeidsforhold til Russland, men statsministeren er forsiktig med å sammenligne.

— Vi ligger ikke i interessesfæren til Putins utenrikspolitikk som Ukraina gjør, sier hun om store forskjeller i utgangspunkt.

Viktige ledere

Den norske statsministeren har de siste dagene diskutert Ukraina med de nordiske kollegene Fredrik Reinfeldt, Helle Thorning-Schmidt og Jyrki Katainen.

Både fungerende statsminister Jatsenjuk, Timosjenko og Solberg står på talerlisten i Dublin torsdag.

Statsministeren møter i tillegg sin irske kollega Enda Kenny i Irlands hovedstad, der også viktige europeiske ledere som Angela Merkel, Herman Van Rompuy og Jose Manuel Barroso tar turen i løpet av torsdag og fredag.

Hovedmålet med møtet er å velge EPPs listetopp før EU-valget i mai, men den får ikke Solberg som konservativ leder fra Norge være med å stemme fram.