— Det er avgjørende at Europa snakker med én stemme, sier den franske utenriksministeren Laurent Fabius.

EUs 28 utenriksministre var mandag samlet i Brussel til sitt andre hastemøte om Ukraina på under to uker. Russisk bruk av militære muskler og trusler i Ukraina har skapt både frykt og fordømmelse.

Diplomatiet er veien å gå, understreker den tyske utenriksministeren idet EU-ministrene skal velge hvor hard linje Unionen skal velge overfor Moskva.

— Europa befinner seg utvilsomt i sin verste krise siden Berlinmurens fall, sier Frank-Walter Steinmeier og snakker om fare for ny splittelse i Europa.

— Regjeringene i Ukraina og Russland må snakke direkte med hverandre, sier han.

Krise

De 28 ministrene skal bli enige om en felles reaksjon fra EU på den svært spente situasjonen i Ukraina. Også den britiske EU-ministeren David Lidington kaller utviklingen den største trusselen mot europeisk sikkerhet og stabilitet siden den kalde krigen.

Samtidig planlegger EU et «svært snarlig» ekstraordinært toppmøte for stats- og regjeringssjefene. Spørsmålet om sanksjoner mot Russland er ikke tatt helt av bordet i EU, men forkjemperne for dialog snakket mandag høyt i Brussel.

— Jeg er enige med dem som sier vi skal vente med å iverksette økonomiske sanksjoner nå, det er for tidlig for det, sier danske Martin Lidegaard til pressen, men fremholder at «alle verktøy i verktøykassen» skal diskuteres.

Observatører

— Vi må helt klart se en nedtrapping av situasjonen, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Flere av de europeiske lederne tar til orde for å sette Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) på jobben med å rapportere fakta fra bakken i Ukraina.

Danmark vil ha uavhengige observatører til Ukraina så raskt som mulig.

— Det er stadig en vei tilbake til forhandlingsbordet, det er håp om en fredelig løsning, sier Lidegaard.

- Russland må ut

En politisk løsning for Ukraina må baseres på russisk tilbaketrekking og at trusselen om en større russisk invasjon tas av bordet, sier Sveriges Carl Bildt.

— Det er begått brudd på folkeretten, sier Ungarns Janos Martonyi om Russlands fremgangsmåte, og Bildt understreker at man ikke har noen rett til å invadere andre land under påskudd av å beskytte sine borgere.

— Militærmakt er ikke måten man skaffer seg venner på i Europa, sier Bildt og mener begrensningene i den russiske tilnærmingen vil bli tydelige etter hvert.

— Kanskje ikke i dag eller i morgen, men det vil skje, sier han og mener deler av Russland foreløpig har latt seg imponere av regimets militærmakt.