Torsdag ettermiddag samles EUs utenriksministre til ekstraordinært møte om Ukraina. Etter et døgn preget av vold og blodsutgytelser i den ukrainske hovedstaden Kiev tar stadig flere europeiske ledere til orde for EU-sanksjoner mot personer i regimet.

Mulige straffereaksjoner vil bli diskutert allerede onsdag på et ambassadørmøte i Brussel.

— Alle muligheter skal undersøkes, inkludert tiltak mot dem som er ansvarlige for undertrykkelse og brudd på menneskerettighetene, sier Unionens utenrikssjef Catherine Ashton.

— Vi har gjort det klart at EU vil svare på enhver forverring på bakken. Vi venter derfor at medlemslandene våre som en hastesak kan bli enige om målrettede tiltak mot dem som er ansvarlige for volden og bruk av overdreven makt, sier president Jose Manuel Barroso i EU-kommisjonen.

Presidenter

Polens statsminister Donald Tusk er blant dem som oppfordrer til økonomiske sanksjoner mot myndighetene i Ukraina, melder nyhetsbyrået Reuters. Han får støtte fra Frankrikes president François Hollande.

— Vi kommer ikke til å forholde oss likegyldige. Frankrike har tenkt å handle, sier den franske utenriksministeren Laurent Fabius ifølge Reuters.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier EU ikke vil nøle med å innføre tiltak.

Opposisjonen i Ukraina har bedt EU nekte landets regjeringsmedlemmer innreise til Unionen og fryse bankkontoene deres.

Fordømmelse

— Det er med sjokk og forferdelse vi har sett utviklingen de siste 24 timene i Ukraina. Ingen ting kan legitimere eller rettferdiggjøre slike scener, sier Barroso i en uttalelse og fordømmer all bruk av vold for å løse «en politisk og institusjonell krise».

Det er den politiske ledelsen i landet som har ansvaret for å sikre grunnleggende rettigheter og friheter, understreker kommisjonspresidenten.

Uroen i Ukraina startet etter at regimet takket nei til en samarbeidsavtale med EU i november. Regjeringen valgte heller å vende seg østover mot et samarbeid med Russland, noe som skapte store demonstrasjoner og sterke reaksjoner fra opposisjonen.