Feirer seieren over nazi-Tyskland

27 millioner sovjetborgere mistet livet under 2. verdenskrig. I dag feirer russerne seieren over nazi-Tyskland med storstilt, militær maktdemonstrasjon på Den røde plass.

FORMASJON: Russiske kampfly i formasjon over den Den røde plass under markeringen av seieren mot nazi-Tyskland. Foto: Reuters

  • Atle Andersson
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Russland feiret 70-årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland med en storstilt militær maktdemonstrasjon. President Vladimir Putin takker de allierte for å ha bidratt til nazistenes nederlag.

Vestlige land, med Sovjetunionens vestlige allierte i spissen, boikotter Putins 9. mai-markering, som omtales som en av de største markeringene av seiersdagen på flere tiår.

Forsvarsminister Sergej Sjojgu ledet den storstilte militærparaden på Den røde plass i Moskva, der Putin måtte nøye seg med å ha selskap av lederne fra land som Kina og Cuba.

Les også

Putin angrer ikke på Krim-annektering

Les også

Ambassadør: - Erna burde dra til Moskva

– Våre fedre og bestefedre gikk gjennom utålelige lidelser, forsakelser og tap, sa Putin da han hyllet landets veteraner og den storslagne seieren over Nazi-Tyskland.

Nevnte ikke Ukraina

På et tidspunkt hvor forholdet mellom Russland og Vesten er iskaldt som følge av konflikten i Ukraina, unnlot Putin på seiersdagen å ta i bruk aggressiv retorikk. Han nevnte heller ikke Ukraina, hvor separatister Vesten mener får støtte fra Russland, i over ett år har kjempet mot sentralmakten.

MARKERING: Totalt deltar 16.000 soldater på den russiske krigsmarkeringen på Den røde plass i Moskva lørdag. Foto: RIA Novosti / Reuters / NTB scanpix

– Vi er takknemlige overfor det britiske, franske og amerikanske folk for deres bidrag til seieren, sa Putin under markeringens åpning.

Han rettet også tilsynelatende et angrep mot USA ved å kritisere forsøk på å etablere en «unipolar» verdensorden. Putin understreket også behovet for å utvikle et «system for lik sikkerhet for alle stater».

Storstilt parade

16.000 soldater og hundrevis av fly og militærkjøretøyer deltar i markeringen 70 år etter slutten på krigen som kostet anslagsvis 27 millioner sovjetborgere livet.

Mye av Russlands aller mest moderne våpen og utstyr ble paradert over Den røde plass, blant annet stridsvognen Armata T-14 og atommissilsystemer.

PARADE-UNIFORM: Kvinnelige kadetter viser seg frem under militærparaden på Den røde plass. Foto: Reuters

I år fløy også over hundre militærfly og -helikoptre over paraden, blant annet langtrekkende bombefly.

Noen av soldatene som deltok, var iført uniformer fra sovjettiden. Også en kinesisk æresgarde og soldater fra land som Mongolia, Serbia og flere tidligere sovjetstater marsjerte gjennom Moskvas maktsentrum.

Holdt seg borte

Ukraina-krigen er forklaringen på at vestlige ledere holder seg unna lørdagens markering. Verken statsminister Erna Solberg (H) eller utenriksminister Børge Brende (H) deltok.

MILITÆRE MUSKLER: Den russiske militærmakten viste blant annet frem rakettsystemer på Den røde plass under 70-årsmarkeringen i Moskva. Foto: Reuters

– Vi har store problemer med å være til stede på Den røde plass under en stor militærparade, samtidig som Russland i strid med folkeretten har annektert Krim og aktivt destabiliserer situasjonen i Øst-Ukraina, sa Brende til NTB etter å ha takket nei til Putins invitasjon.

Merkel til Moskva

Også lederne fra Storbritannia, USA og Frankrike holdt seg hjemme. Heller ikke Tysklands statsminister Angela Merkel var til stede lørdag. Hun møter imidlertid Putin i Moskva søndag, da hun også skal legge ned krans ved den ukjente soldats grav.

STOR DAG: En krigsveteran med rød rose deltar under feiringen av seieren mot nazistene for 70 år siden. Foto: Reuters

Professor Pål Kolstø ved Universitetet i Oslo peker på at vestlige land med sitt fravær markerer sin motstand mot Russlands militære innblanding i Øst-Ukraina.

– Feiringen av seieren over nazismen, som vi i sin tid sto sammen om, er i dag blitt et uttrykk for den nye splittelsen, skriver han i Klassekampen.

TAKKET ALLIERTE: President Vladimir Putin hilser på militærkommandanter. Putin takket de allierte for deres bidrag til seieren under dagens 70-årsfeiring. Ingen vestlige ledere deltok i feiringen. Foto: Reuters

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

«Branns spill bekymrer. Måten de snakker på, bekymrer nesten mer.»

Enig eller uenig med Anders Pamer?

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gjester sier det er «fritt frem» på karantene­hotell. Kommunen er bekymret for «drikkelagene».

  2. Hund står fast på fjell­hylle på Gullfjellet

  3. Den store elsparke­sykkel­testen: Én klar vinner

  4. FN: – Vi beveger oss mot full krig

  5. Lærdalstunnelen blir natte­stengt i fem år

  6. Ber alle elever ved Ortun skole teste seg