Bildet som engasjerer verden

RØRER VERDEN: Dette bildet har gått verden rundt: En far gråter av glede over å ha overlevd den farefulle ferden over Middelhavet i en overfylt, liten gummibåt med et titalls menn, kvinner og barn om bord.
  • Jeg håper det gjør en liten forskjell, sier fotografen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

En mann bryter ut i spontane gledestårer idet den skakkjørte gummibåten treffer stranden på den greske ferieøyen Kos. Mannen og den lille familien hans er trygg.

På stranden står Daniel Etter og tar bilder. Bildet av mannen er allerede blitt et ikon.

Les også:

Les også

«Hva vil skje med den lille familien?»

— Dette bildet står for flere enn bare denne familien. Det kan representere mange, selv om reaksjonen er veldig forskjellig for dem som kommer i land. Noen tenker bare på at de skal videre med en gang, for andre er det som om de er kommet frem, sier Etter.

Det som i hvert fall er klart er at den verste delen av reisen er over.

— Dette er mennesker som kommer fra krig. De har nådd Europa, og folk blir ikke sendt tilbake til krigen. På den måten er de i sikkerhet når de kommer i land, sier Etter.

Folk dør i ett

Den tyske fotografen forteller at han har sett mange ting i sin jobb med flyktningekatastrofen rundt Middelhavet.

— Jeg var i Libya i fjor. Der er krisen på et helt annet nivå. Folk står fast der, uten noen vei videre eller vei tilbake, sier Etter.

Responsen på bildet med mannen fra Kos har vært oppløftende.

— Migrantdebatten i Tyskland er veldig negativ. Responsen til dette bildet har vært overveldende positiv. På den måten kan det ha gjort en forskjell. Samtidig fant de 70 døde mennesker i en bil i Østerrike og hundrevis av mennesker døde utenfor kysten av Libya i går, så jeg er ikke så sikker likevel, sier Daniel Etter.

Fotografen var på jobb for New York Times da han tok bildet.

Ole Petter Sæbø skrev leserinnlegg i BT om «Den lille familien i båten».

— Jeg savner evnen til refleksjon hos mange. Evnen til å se at de har et ansvar. 8000 mennesker på tre år til Norge, er peanøtter. Kostnaden per nordmann er minimal. Om den var ti ganger så høyt, har vi likevel råd. Mennesker som er normalt utrustet, kan ikke unngå å bli grepet og rørt, sier Sæbø.

- Harryretorikk

Han har stort sett fått positive tilbakemeldinger på innlegget sitt, men noen kommentarer har likevel skuffet.

— Det var litt som forventet. Ord som «snikislamisering» og «invasjon» er Anders Behring Breivik-retorikk. Jeg håper mitt ord for det, harryretorikk, snart brer om seg. Vi må ta innover oss at det ikke går an å hjelpe alle der de er, sier Sæbø.

KLAR: En gruppe flyktninger i Tyrkia har feilet i forsøket på å krysse havstykket mot Hellas. De berget livet, men er fortsatt i Tyrkia.

Radioprogramleder Rune Nilson delte et innlegg på Facebook torsdag. Han brukte samme tekst som basis for radioprogrammet Lønsj fredag.I tillegg til å legge ut Daniel Etters allerede berømte bilde skrev han blant annet:

«De som jages og pines. De som ikke har husly og mat. De som har fått skutt og bombet håpet ut av seg, og som ikke har noe igjen. Dem avviser du! Du har ikke kapasitet, sier du. Du kan ikke være deres sosialkontor, sier du. Det er ikke ditt ansvar, sier du. Du kan kaste litt mat og vann ut vinduet. Hjelpe dem der de er, sier du. Men du vil ikke slippe dem inn. Inn i din varme. Til ditt bord.

Les også:

Les også

Antallet båtflyktninger passerer 300.000

Og fortsatt orker du å se deg selv i speilet? Fortsatt våger du å se dine medmennesker i øynene og late som ingen ting? Spise, drikke, prate og le som om alt var normalt? Skam deg!»

— Ikke politikk

— For meg handler ikke dette om politikk, men om menneskesyn. Programmet er normalt ikke arena for dette, men vi liker å forfekte et varmt og nært menneskesyn, sier Nilson.

Etter at han hadde skrevet innlegget sitt, opplevde Nilson at innlegget ble spredd over alt på nettet. Nesten 8000 delte det i løpet av det første døgnet.

— Det er veldig oppmuntrende at en slik sak kan spre seg slik. Kanskje folkedypet ikke er så brunt og grumsete som det kan virke i kommentarfeltene, sier Nilson.

Han skrev heller ikke innlegget for å skape noen form for diskusjon. Det var bare noe han måtte si. Den profilerte radio- og TV-programlederen har latt seg deprimere av flyktningekatastrofen.

— Det er forbløffende at folk ikke tenker: «Nå må vi fikse dette!» Så får vi heller tenke på hvem som tar regningen etterpå, sier Rune Nilson.

Les også:

Les også

Fire barn døde i lastebil-tragedien

Nå vet ingen hva som har skjedd med familien på bildet siden de ble avbildet på stranden på Kos den 15. august.

— Jeg snakket ikke mye med dem, så jeg vet ikke hvilke planer de hadde. Det er klart jeg tenker på dem, sier fotograf Daniel Etter.

Publisert: