Obama søker russisk støtte

USAs president ser Russland som en viktig partner for å løse konfliktene i Iran, Afghanistan og Pakistan.

  • Jette Elbæk Maressajørgen Ullerup Strasbourg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Når Barack Obama fredag kveld setter seg til bords for å feire NATOs 60 årsdag, er det med budskapet om at de 28 NATO-landene må trekke Russland mer aktivt med i de globale problemene som Iran, Pakistan, Nord-Korea og Afghanistan.

På godfot med Medvedev

Under G20-møtet i London fikk president Obama for første gang mulighet til å møte sin russiske kollega, Dimitri Medvedev, som kvitterte for åpenheten med en utstrakt hånd til amerikanerne.

I en felleserklæring legger Obama og Medvedev opp til å undertegne en ny nedrustningsavtale for strategiske atomvåpen når Obama i juli kommer på statsbesøk til Moskva. Målet er å redusere antall langtrekkende atomraketter ytterligere når den 15 år gamle Start 1-traktaten utløper i desember.

Felles ansvar

«I de senere årene har det vært spenninger i forholdet mellom våre to land, som drev i feil retning,» sa Medvedev og fastslo at han er enig med Obama om å restarte forholdet mellom USA og Russland for å leve opp til de to lands felles ansvar i verden.

USA ser gryende tegn på at Russland er begynt å endre oppfatning av prestestyret i Iran. I erklæringen deler Russland USAs frykt for at målet med Irans atomprogram er å produsere atomvåpen. Samtidig er Medvedev enig i at det er grunn til bekymring for truslene fra Nord-Korea og fra al Qaida.

Afghanistan hovedtema

NATOs problemer med å beseire talibanerne i Afghanistan er ventet å bli et hovedtema i det tette toppmøteprogrammet, som etter middag i Baden Baden fortsetter lørdag i Strasbourg på den andre siden av Rhinen.

Obama la forleden frem en ny strategi for NATOs første bakkekrig siden alliansens opprettelse i 1949, og han vil uten tvil benytte toppmøtet til å appellere om mer hjelp.

... og rakettskjoldet

Den nye varme tonen mellom USA og Russland gir også håp om at det vil lykkes å nå en form for enighet om det amerikanske rakettskjoldet, som innebærer radar i Tsjekkia og utskytingsrampe i Polen. Obama har snakket om å revurdere prosjektet, som Russland kraftig motsetter seg, men USA er foreløpig ikke kommet med innrømmelser.

Nettopp rakettskjoldet kan være det som kan få fødselsdagslysene til å blafre ved NATO-festen. De 28 landene er langt fra enige om hvordan NATO skal samarbeide med amerikanerne om det ambisiøse prosjektet. Det er land, f.eks. Frankrike, som er imot.

Den russisk-amerikanske erklæringen understreker at det stadig er uenighet om rakettskjoldet og i høy grad om Russlands invasjon av Georgia i august i fjor. Obama understreket under samtalen at et begrep som russisk interesseområde for lengst er foreldet og uakseptabelt.

Langsommere NATO-utvidelse?

Likevel kan hensynet og tilnærmelsen til Russland bety at Obama minsker presset for å ta opp Ukraina og Georgia i forsvarsalliansen på kort sikt. Skjer det vil det også være en gest overfor store NATO-land som Frankrike og Tyskland, som har advart mot å flytte NATOs grense for langt mot øst.

Til gjengjeld vil de tidligere Warszawa-paktlandene som de baltiske land insistere på at presset mot Russland fastholdes.

Sjarmoffensiv mot Sarkozy

For Obama er toppmøtet også rammen om enda en sjarmoffensiv i Europa. Presidenten kom til Strasbourg allerede fredag formiddag til møte med den ene av sine verter, Nicolas Sarkozy, som ta sitt land tilbake til NATOs militærsamarbeid etter 43 års fravær.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Publisert
HER SKAL DET SKJE: Parlamentsbygningen i Strasbourg pyntet med NATO-landenes flagg. Her skal toppmøtet finne sted.
I GODLUNE: Presidentene Barack Obama (til v.) og Dimitri Medvedev ( til h.) trengte ikke hjelp av Italias statsminister Silvio Berlusconi for å finne tonen.
OPPTØYER: Torsdag måtte fransk politi kjempe mot NATO-demonstranter i Strasbourg. Og deet er neppe slutt med det ...