Hundetallet øker svakt

Publisert Publisert
  • Tallet på nyregistrering av rasehunder holder seg stabilt. Det er bare en svak økning i tallet på hunder i Norsk Kennel Klubs register.
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Organisasjonssjef Øystein Eikeseth i kennelklubben (NKK) sier dette til Bergens Tidende.

Opinionsundersøkelsen i juni 2001 viste at 50 prosent av husstandene som hadde kjæledyr, hadde katt. Mens 44 prosent av husstandene med kjæledyr, hadde valgt hund. Tallet Opinion opererer med for hund, er 414.000. I NKK er man usikker på om dette er rett.

— Trolig er dette tallet for høyt. Det vi ser av registrering av nyfødte hundevalper, er at tallet ligger relativt stabilt fra år til år, kanskje med en svak stigning, sier organisasjonssjefen i NKK.

— Årlig ligger nyregistreringen på rundt 24.000 hunder. Dette gjelder bare rasehunder. En del hunder kommer ikke med i dette tallet - blant annet trekkhundene der man avler frem en del blandingshunder, sier Eikeseth. (Som for øvrig er i slekt med lederen i Norsk Huskattforening, Bodil Eikeset.)

— De fleste nordmenn velger hund ut fra den hunderasen som dekker behov eierne har. Når de velger en rasehund, har de større sannsynlighet for å få en hund med de egenskaper og de forutsetninger man trenger - til jakt, hundekjøring, tjenestehund, ettersøkshund, agility- og lydighetshund, redningshund eller familiehund.

— Hva er positivt med å ha hund?

— Mange ting, avhengig av hvilken livssituasjon man er i og behov man har. Hunden er en god venn, som alltid er der og tar vel imot deg. Omgang med hund gjør oss til bedre og friskere mennesker, sier han.

— Og det negative?

— Forpliktelsene, dette at du må gå hjem etter arbeidstid og si nei til å bli med kolleger på en pub for å ta en øl. Ansvaret overfor dyret, og ikke minst plikten hundeeieren har til at hunden ikke blir til sjenanse for omgivelsene, sier Eikeseth.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Katten er menneskets beste venn

BT anbefaler

Idrettsforsker: – Viktig at trenere og foreldre er klar over den store betydningen dette har

Niklas Jensen Wassberg (17) er blitt målt og forsket på fra før han fylte 14 år.

LES SAKEN