Trump advarer om tøff kommende uke

Uka som kommer kan bli den tøffeste hittil, sier president Donald Trump, som samtidig antydet at det er på tide å få USA i gang igjen.

Publisert Publisert

President Donald Trump snakker igjen om å restarte USAs økonomi. Foto: Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix

  • NTB-AP

– Det kommer til å bli mange døde, dessverre, sa Trump med dyster mine på den daglige pressekonferansen lørdag ettermiddag amerikansk tid.

Samtidig uttrykte han økende utålmodighet med påleggene om sosial distansering og gjorde det klart at han gjerne ser at landet åpner opp igjen og får den lammede økonomien tilbake på sporet.

Trump signaliserte først at han ville at landet skulle komme i gang igjen til påske, men trakk seg fra det ønsket da det gikk opp for ham hvor høyt dødstallet kunne bli selv med strenge restriksjoner på plass.

Restarte

Men bare dager etter at presidenten forlenget de strenge restriksjonene til slutten av april, trass i raskt økende arbeidsløshet og økonomisk lammelse, snakket han igjen lørdag om å restarte økonomien.

Tidligere lørdag snakket han også med lederne for de nasjonale idrettsforbundene om å fylle sportsarenaene igjen.

– Dette landet var ikke skapt for å være nedstengt. Kuren kan ikke være verre enn problemet, sa han.

Antall mennesker som er smittet av koronaviruset i USA, har nå passert 300.000, mens nærmere 8.500 er døde, over 3.500 av dem i delstaten New York, som nå er senteret for epidemien i USA.

Andre episentre

Over 90 prosent av amerikanerne er berørt av nedstengninger i de fleste av USAs delstater. Verst rammet er New York, men også Louisiana og Michigan er ille ute.

I Louisiana, der over 400 mennesker er døde, er det frykt for at sykehusene i New Orleans slipper opp for pustemaskiner neste uke, og i Michigan, der Detroit er det lokale episenteret, er det 540 døde.

Trump skapte frustrasjon hos noen guvernører da han antydet at noen delstater ber om mer medisinsk utstyr enn de trenger.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo sa lørdag at den kinesiske regjeringen har formidlet en gave til New York bestående av tusen pustemaskiner fra milliardærene Jack Ma og Joseph Tsai.

Delstaten Oregon sender også 140 pustemaskiner til New York.

Rivalisering og krangel

Den frenetiske jakten på pustemaskiner og smittevernsutstyr har utløst en bitter rivalisering mellom USAs delstater og den føderale regjeringen på et tidspunkt da USA står overfor en av landets verste kriser noensinne.

Den akutte mangelen på utstyr i USA har også ført til at Trump la seg ut med Canada da han ba om at eksport av masker måtte stanses.

Trump nevnte igjen også sin tro på malariamedisinen hydroxklorokin og antydet at han selv kunne tenke seg å ta den, etter at er noen få studier har antydet at medisinen kan bremse viruset.

Han sa også at han har bedt Indias statsminister Narendra Modi sørge for forsendelser av medisinen til USA.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotografens bilde vekker oppsikt. Slik forklarer han det.

  2. – Stormen vi har advart om, kommer nå

  3. Lekkasjer, råteskader, mus og biller. Ole Bulls villa på Lysøen forfaller. – Noe må gjøres nå.

  4. Kun én ting irriterte Gilbert Koomson etter Branns 3-1-seier

  5. For tre måneder siden var det krise for butikken. Nå selger hun dobbelt så mye som i fjor.

  6. – Fergene er utryddingstruet. Reis mens du kan.