Ikke send penger til Laila Synnøve på Kypros!

— Nå begynner høysesongen for denne typen svindelforsøk, sier eksperter.

Publisert Publisert

«jeg er strandet på Kypros jeg trenger din hjelp bagen min og eiendeler har blitt stjålet av tyver.»

Slik lød e-posten som nylig dumpet ned i innboksene til Laila Synnøve Bergs venner, familie, jobbforbindelser og andre kontakter.

De som svarte på mailen, fikk umiddelbar respons:

«Kan du låne meg € 900? Jeg vil betale deg tilbake når jeg kommer hjem.»

Kan du låne meg € 900? Jeg vil betale deg tilbake når jeg kommer hjem

Deretter fulgte detaljer for hvordan pengene kunne overføres via Western Union.

Har aldri vært på Kypros

— Nei, jeg er ikke på Kypros og jeg har aldri vært der, sier en fortvilet Laila Synnøve, da vi møter henne i Oslo samme dag som de nevnte e-postene ble spredd til et ukjent antall kontakter.

— Noen har kommet seg inn på min Gmail-konto og sendt beskjed til alle mine kontakter om at jeg er strandet på Kypros.

Laila Synnøve Berg er ikke strandet på Kypros. Foto: Ingvald Bergsagel

Hun er midt i en runde for å rydde opp etter angrepet.Banken hennes sperret for eksempel automatisk kontoen da de fikk den falske mailen. Dataeksperter skal hjelpe henne å få kontroll over mailkontoen igjen.

Ellers har dagen gått med til en jevn strøm av telefoner fra venner og familie som lurer på hva som har skjedd.

Så langt ser det ut til at ingen av Laila Synnøves kontakter har betalt penger til svindlerne.

— Jeg er redaktør, journalist og fotograf og har dermed mange kontakter. Jeg synes det er dypt beklagelig at disse har mottatt denne mailen, sier hun.

Ferietid er høysesong

— Denne formen for svindel kjenner vi godt til. Den har det med å dukke opp når det nærmer seg høytider og ferie slik som nå, forteller Tore Orderløkken fra Norsk senter for informasjonssikring og Slettmeg.no.

Orderløkken tror de aller færreste nordmenn vil bite på og sende penger, men kjenner til at enkelte har gjort det.

Denne formen for svindel kjenner vi godt til. Den har det med å dukke opp når det nærmer seg høytider og ferie slik som nå

— Det å overta andres mailkonto og utgi seg for å være eieren er en kjent metode for å vinne tillitt. Noen svindlere har dessuten fulgt så mye med på kontoene, at de vet om vedkommende er på reise. Dermed kan de målrette angrepet enda mer, sier Ordreløkken.

Hans generelle råd er at folk bruker ulike passord for ulike tjenester, er varsom med å klikke på lenker og vedlegg, mens de som får henvendelser fra bekjente om å sende penger, alltid må verifisere med vedkommende direkte før de foretar seg noe.

— Hvor man blir bedt om å sende pengene varierer med hvilken organisasjon av kriminelle som står bak. En fellesnevner er uansett at svindlerne i stadig større grad bruker usporbare betalingsmetoder, slik som Western Union, sier Orderløkken.

Flinkere svindlere

Også Kripos har sett at denne typen svindelforsøk øker om sommeren, og blir koordinert med norsk feriesesong.

— Det har vært stille i vinter, men vi så det sommerstid både i fjor og forfjor, sier politiinspektør på Kripos Hans Peder Torgersen.

Han kan fortelle at denne typen datakriminalitet, også kalt «phishing», ikke bare øker i volum, men at svindlerne er blitt stadig flinkere til å tilpasse seg målgruppen for å øke troverdigheten.

Mailhenvendelser på svært gebrokkent, maskinoversatt norsk eller engelsk fra vilt fremmede er det så godt som ingen som biter på lenger.

Dersom henvendelsen derimot kommer fra noen man kjenner, er relativt godt formulert og beskriver en troverdig situasjon, øker sjansene for napp.

— Det er en trend at de som står bak slike svindelforsøk nå evner å oversette til bedre norsk enn tidligere, samt at de kobler angrepene opp mot ferietiden, sier Torgersen.

Opprydningsarbeid

Selv om de aller færreste vil bite på denne typen henvendelser og overføre penger, skaper svindelforsøkene likevel store problemer for de som blir rammet.

— Én ting er oppgittheten og usikkerheten som følger av at alle jeg noensinne har mailet med kan ha fått denne e-posten, sier Laila Synnøve.

— En annen ting er alt styret med å rydde opp i etterkant, få gjenåpnet bankkontoen og få kontroll over mailkontoen igjen.

— Det viser seg nå dessuten at svindlerne har slettet alt jeg hadde liggende av kontakter, mailer og dokumenter, men heldigvis har jeg papirkopier av det viktigste, sier Laila Synnøve.

Publisert