Slik er årets skimote

Freske farger og solid kvalitet, slik lyder årets klesmelodi i de klassiske vintersportsstedene. Prislappen er også solid.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Farger!

Butikksjefen i den lekre butikken på det fornemme hjørnet er ikke i tvil. Han slår raust ut med hendene mot sine velfylte klesstativer, viser hva som er vinterens mote.

— Pink, yellow, green, this winter is full of colours, smiler han. Rosa og gult og grønt, altså, og mer til; det dreier seg om sterke, klare farger.

En rask sjekk i de smale, bilfrie gatene i sjarmerende og smått eksklusive Zermatt bekrefter butikksjefens utsagn. Det er fargerikt i år. Også for mennene, vår entusiastiske butikksjef snakker om at ikke engang rosa nå er fy-farge for mennene.

Familien fra Ukraina er godt synlig i Zermatts gågater. Skiturister fra øst er blitt et vanlig innslag i Alpene, og mange av dem lar seg ikke avskrekke av prislappene på årets kleskolleksjon.

— Begge kjønn ønsker sterke farger nå, lyder situasjonsrapporten hos en konkurrent - som beretter om nærmest ville stil-tilstander:

— Alt kan blandes! Everything goes!

Dessuten skal det være kroppsnært. Korte jakker, tett på kroppen

Euroflyt

Og ja, det handles. Mens eurokrisen ruller over Europa, er kjøpelysten pent til stede her i Alpene. Å stå på ski eller brett er for mange noe mer enn aktiviteter nedoverbakke, et ikke uvesentlig innslag er å flagge smak og graden av velstand.

Skilærere og guider har lenge vært glade i fargerike klær, de vil gjerne være synlige. Her er to av denne vinterens utgave i Zermatt.

Så i den nyetablerte Bogner-butikken er en normalpris på skijakkene ca 2000 sveitserfranc, dvs drøyt 12.000 kroner. Noen kvartaler bortenfor tar Jet Set ca. 1000 (6000 nkr) sveitserfranc for sine jakker, og kan rapportere om at den mest populære er knallrød – så populær at den for tiden er utsolgt.

Mens den mer folkelige Yosemite-butikken på skrå over gaten skal ha 700 franc (6500 nkr) for en knall orange Norrøna-jakke.

Kvalitet

— Folk vil ha kvalitet, sier damen bak Yosemite-disken.

— De spør om Gore-Tex, egenskaper i vind og snø, og de betaler gjerne for kvaliteten, sier hun.

Selv for oljerike nordmenn kan gatene i Zermatt og andre alpebyer fremstå som struttende velstående. Et ikke uvesentlig bidrag til denne pengelook’en ytes nå av våre østlige naboer, særlig russerne.

Klær mot kulden er viktig for både liten og stor. Heller ikke de små er helt frikoplet fra trendene på motemarkedet.

For de etter hvert mange nyrike russere er Alpene blitt et ettertraktet reisemål, og mange av dem legger ikke skjul på at lommeboken er velfylt.

Vår vesle motegallup ute i løypene fortalte oss at de mest oppsiktsvekkende skidressene, de med sølv og gull og kraftige pynteeffekter, de har ofte en russer på innsiden. Og den mest fargerike – og velkledde i tråd med årets fargemote – familien vi traff i Zermatts gater, den rapporterte om hjemmeadresse i Ukraina.

— Russerne vil dessuten gjerne ha pels på klærne, sier en ekspeditør.

Og legger til at det vil mange andre også ha – det ser altså ikke ut til at pengefolket bryr seg synderlig om de mange protestene mot pelsdyrnæring og pelsmote.

35.000 før start

Dessuten bryr de seg altså lite om de nevnte nedgangstidene.

Eller hva skal man si om følgende vesle regnestykke, beregnet ut fra noen eksklusive butikker i Zermatt: 12.000 kroner for jakken, ca. 6000 kroner for buksen, 2500 kroner for et par gode hansker, 2500 kroner for en snerten hjelm (og ja, hvis du lurer på det: Det ER mulig å kjøpe Armani også på hjelmfronten). Et par skibriller til et par tusen kroner er jo også et must.

Hva undertøy og gensere kan koste, har vi ikke sjekket, men hvis man legger til et par passelig gode ski til drøyt 10.000 kroner, lyder prislappen på en pent utrustet skiturist på nærmere 35.000 kroner – altså før heiskort og fly og hotell overhodet er bestilt eller betalt.

Russere er blitt et dagligdags innslag i mange vintersportssteder, som her i Zermatt. Sølv- og gullfargede antrekk er populære.

Og siden slalåmstøvler ikke er egnet til spasering over lengre avstander, kan det raskt havne et par moonboots på innkjøpslisten.

De skal helst være pyntet med kaninskinn, sier vår ekspeditørvenn i en av de mest eksklusive butikkene. Og da går jo taksameteret enda litt raskere.

Alle kan delta

Men la ikke klespolitiet eller dyrt utstyr stanse en mulig utferdstrang til Europas mange og veletablerte vintersportssteder.

I mange år har alpinsporten her vært en demokratisk fritidsaktivitet, faktisk i mye større grad enn det som var tilfelle i Norge. Mens det lenge var en tydelig ungdommelig dominans i norske bakker (og slalåm ble ansett som en dæsj overklasse), var bakkene i Mellom-Europa befolket av mennesker i alle aldere og fra ulike samfunnslag.

Så selv om de pelskledde i Zermatt sentrum utstråler rikdom og posørvilje, er det stadig plass til mange andre. Både gamle ski og gamle jakker og gamle gubber og til og med gamle damer kan påtreffes i så vel løyper som i gater.

Et slags fargerikt fellesskap pynter opp i tillegg til årets fargerike trender og motebutikker.

Publisert
BT anbefaler

Firer seg ned mot vannet

Redningsaksjonen i Kvam pågår fortsatt med full styrke. En båt og klesplagg er funnet, men ingen av de savnede.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Firer seg ned mot vannet

  2. Brannvesenet har øvelse i Alver

  3. Gjør nytt søk med kran

  4. – Dette vil berøre mange

  5. Politiet med siste nytt om rednings­aksjonen

  6. Ni korona­smittede innlagt i Bergen