Turister får ikke ta innsjekket bagasje hjem fra Egypt

Får kun ta med håndbagasjen hjem.

SJEKKES NØYE: Russiske turoperatører melder om salgsnedgang i charterreiser til Egypt. De russiske turistene på bildet ankom flyplassen i Sharm el-Sheikh fredag, mens flere tusen britiske turister etter planen skal reise hjem.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Britiske turister som flyr hjem fra Sharm el-Sheikh i Egypt, får bare lov til å ha med seg håndbagasje. Også i Kairo er passasjerer blitt nektet å sjekke inn bagasje.

Det var det nederlandske flyselskapet KLM som nektet passasjerene å sjekke inn bagasje på en flygning fra den egyptiske hovedstaden til Amsterdam fredag morgen.

Sikkerhetstiltakene skjerpes etter at Storbritannias statsminister David Cameron og amerikansk etterretning antydet at en bombe kan ha forårsaket flystyrten på Sinaihalvøya for en uke siden.

Dermed må de britiske turistenes innsjekkede bagasje fraktes med et eget fly fra Sharm el-Sheikh. Egyptiske myndigheter hevder hele 29 fly etter planen skal lette fra feriestedet ved Rødehavet med kurs for Storbritannia fredag.

Bombe om bord

KLM sier i en pressemelding at «basert på nasjonal og internasjonal informasjon, og for å være på den sikre siden, kommer KLM ikke til å tillate innsjekket bagasje».

Britisk etterretning tror at det var en bombe i lasterommet som forårsaket flystyrten på Sinaihalvøya, melder BBC fredag.

Alle de 224 om bord, de aller fleste russiske turister, omkom da et russisk charterfly styrtet på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg sist lørdag.

Cameron besluttet tidligere i uka at alle britiske fly til og fra Sharm el-Sheikh skulle settes på bakken som følge av mistanken om en terrorhandling.

20.000 briter i Egypt

Egypt er avhengig av turismen og har reagert med sinne på britenes beslutning. Også russiske myndigheter er kritiske og sier de ikke har fått noen detaljer fra etterretningen bak Storbritannias handlinger.

BAGASJE? Russiske turister på flyplassen i Sharm el-Sheikh i det de er i ferd med å forlate feriestedet ved Rødehavet fredag morgen. Det er uklart om deres innsjekkede bagasje skal fraktes til Russland på et separat fly.

Det er Russland og Egypt som formelt etterforsker flykatastrofen, og begge nekter for at det er funnet beviser for en terroraksjon. Britenes etterretningsinformasjon skal være basert på avlytting av kommunikasjon mellom militante islamister på Sinaihalvøya.Britiske flygninger til Sharm el-Sheikh er fortsatt innstilt, og britiske borgere advares mot å reise til eller fra flyplassen. Rundt 20.000 britiske turister antas å befinne seg i området.

Nervøs venting

Alle britiske flygninger fra Sharm el-Sheikh ble innstilt onsdag, men nå kan britiske selskaper altså igjen få fly ut av Sharm el-Sheikh. Et stort antall mennesker samlet seg fredag på flyplassen i feriebyen, der de nervøst ventet på å få vite når de kunne få fly hjem.

— 64 flygninger er planlagt ut av Sharm el-Sheikh i dag, hvorav 29 er organisert av britiske selskaper som skal fly hjem britiske turister som har avsluttet ferien, sier talsmann Hossam Kamal i det egyptiske luftfartsdepartementet fredag.

Samtidig melder imidlertid flyselskapet EasyJet at egyptiske myndigheter nekter åtte av selskapets tomme fly å lande i Sharm el-Sheikh fredag, noe som betyr at mange av flygningene med britiske turister ut av Egypt innstilles.

Britisk etterretning tror ifølge BBC at noen med tilgang til lasterommet på flyet, plasserte en bombe der rett før flyet tok av for St. Petersburg i Russland. USAs president Barack Obama har også sagt at det «er en mulighet for at» flystyrten i Egypt ble forårsaket av en bombe. (©NTB)

Les mer om flysikkerhet:

SAS stanser flyvning til Sharm-el-Sheikh

Publisert: