Demokratene måtte ha et flertall på 60 av 100 senatorer for å få på plass en godkjenning, og trengte derfor støtte av minst fem republikanere for å komme i mål. Men bare tre av dem ble med på laget, og blokkeringen var torsdag et faktum.

Likevel ser flere senatorer på blokkeringen som en ren utsettelse, ifølge Reuters. En ny avstemming er antatt å finne sted i slutten av februar, og neste gang er det ventet at det blir grønt lys for Hagel.

President Barack Obama, som står bak nominasjonen, sier at han håper og tror at Hagel vil bli godkjent som forsvarsminister.

Det republikanske parti, som Hagel selv tilhører, har krevd mer tid til å få svar på sine spørsmål før de godkjenner ham. Blant annet krever republikanerne svar på Obamas håndtering av angrepet mot det amerikanske ambassaden i Benghazi i september. I tillegg mener flere kritikere at Hagel er for lite Israel-vennlig og for unnvikende overfor Iran.

Under høringen av Hagel i Senatet 31. januar, understreket han at han støtter USAs politikk i å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

Hagel forsvarte også sine tidligere sikkerhetspolitiske standpunkt i brede termer.

— Mitt overordnede verdenssyn har aldri endret seg, at USA har og fortsatt må ha det sterkeste militærvesenet i verden, sa Hagel.

Hagel er en dekorert Vietnam-veteran, men i forbindelse med Irak-krigen kom han på kant med sine republikanske partifeller.

Senatets forsvarskomité godkjente president Barack Obamas nominasjon av Hagel tidligere denne uka.