Lover å frigi bilder

Men Barack Obama er redd konsekvensene.

SLIK KAN HAN HA SETT UT: Amerikanske spesialister utarbeidet i fjor denne skissen av hvordan Osama bin Laden kan se ut i dag.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

USA vil etter hvert frigi bilder av en død Osama bin Laden, sier CIA. direktør Leon Panetta.

— Regjeringen snakker selvsagt om hvordan vi best kan gjøre det, men det er ikke tvil om at et bilde til slutt blir offentliggjort, sa Panetta i et TV-intervju med NBC tirsdag.

Det hvite hus gjorde det tidligere tirsdag klart at bildene er svært blodige og grusomme, og at de kan virke provoserende i den muslimske verden.

Flere bilder

CIA fikk i oppdrag å ta bilder av bin Laden etter at han var drept, og det fins to sett med bilder – ett av liket etter at det ble brakt til Afghanistan, som tydelig viser at det dreier seg om ham, og et mer utydelig av liket på et marinefartøy før det ble senket i havet.

Les også

- USA viser bilde av bin Laden

President Barack Obama vet at en offentliggjøring kan bidra til å dempe konspirasjonsteoriene om at bin Laden ikke er død. Men han vet også at det kan provosere fram hevnaksjoner for eksempel mot amerikanske ambassader hvis blodige bilder framstår som respektløse.

En av kulene som traff bin Laden, traff ham over øyet slik at det er et stort åpent og blodig sår over store deler av ansiktet hans.

Konspirasjonsteorier

Konspirasjonsteorier sirkulerer allerede i Midtøsten, Afghanistan og Pakistan om at USA har funnet på hele angrepet av propagandagrunner og at bin Laden fortsatt lever.

«Siden amerikanerne ikke har kommet med overbevisende dokumentasjon for å bevise påstanden, og kilder nær sjeik Osama bin Laden ikke har bekreftet eller dementert at han er martyr, er det for tidlig å si noe sikkert,» heter det i en erklæring Taliban la ut på sin nettside.

Amerikansk etterretning brukte både avansert ansiktsgjenkjenningsteknologi og DNA-tester for å fastslå at det faktisk var bin Laden som ble drept. Soldatene som deltok i operasjonen, sier at folk på stedet også bekreftet at det var bin Laden.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Osama bin Laden var ubevæpnet

  2. - USA viser bilde av bin Laden

  3. - Han levde blant folk som ikke likte ham

  4. Fem terrormistenkte tatt

  5. Kan ha gjort tidenes etterretningskupp

  6. USA usikker på om bin Laden-bilder skal frigis

  7. - Pakistan ikke med på aksjonen

  8. Her følger Obama operasjonen