— Det var hyggelig, vi har truffet henne før når hun har vært i Oslo, så det var nærmeste et gjensyn, sier kong Harald.

Suu Kyi er på grunn av en ny klausul i grunnloven avskåret fra å stille som presidentkandidat ved valget i 2015, men hun har like fullt en viktig posisjon og nyter stor respekt blant folk. Hun møtte kongeparet etter at de hadde hatt møter og lunsj med president Thein Sein og parlamentspresident Shwe Mann, sistnevnte var tidligere en av de mektigste i militærregimet.

Presser på for endring

Kongeparet er denne uka på statsbesøk i Myanmar, det tidligere Myanmar, og i møtet med kongeparet snakket Aung San Suu Kyi blant annet om presset opposisjonen legger på presidenten og regjeringen for å få gjennomført grunnlovsendringer, slik at hele parlamentet skal kunne velges av folket og slik at alle statsborgere i landet kan bli valgt til president, inkludert Aung San Suu Kyi.

Dette er noe Norge ved utenriksminister Børge Brende har tatt opp med presidenten:

— Vi har sagt at her støtter vi opposisjonen, slik at Myanmar skal kunne bli et fullverdig demokrati, sier Brende.

Kong Harald opplever at ledelsen i landet både har vilje og evne til å skape fred og forsoning, men han mener Myanmar har et stykke å gå.

— De har under et år på seg til neste valg, og det må nok skje en del før det, eller rett etter, for at de skal kunne kalle seg et demokrati.

Mektig inntrykk

Myanmar er et av verdens fattigste land, men også et av landene som på kort tid har fått i gang en reform- og demokratiseringsprosess. De kom søndag til Yangon og fløy mandag morgen til hovedstaden Naypyidaw for den offisielle åpningen av besøket:

— Landet deres har allerede gjort et mektig inntrykk på oss, sa kong Harald da han holdt tale under lunsjen på presidentpalasset.

Han roste landets ledelse for demokratiserings- og reformprosessen Myanmar er i gang med, og understreket betydningen av fortsatt utvikling for at folket skal få bedre levevilkår.

Han trakk spesielt fram hvilken viktig rolle kvinners rettigheter og deltakelse har i et velfungerende samfunn.

MØTTE PRESIDENTEN: Kong Harald og dronning Sonja ble tatt imot av Myanmars parlamentspresident Shwe Mann i parlamentet. Mandag morgen fløy de kongelige til hovedstaden Naypyidaw for den offisielle åpningen av statsbesøket til Myanmar.
Heiko Junge / NTB scanpix
ta0e0831.jpg
Heiko Junge / NTB scanpix
STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja ble tatt imot av Myanmars parlamentspresident Shwe Mann i parlamentet. Mandag morgen fløy de kongelige til hovedstaden Naypyidaw for den offisielle åpningen av statsbesøket til Myanmar.
Heiko Junge / NTB scanpix