Det var i april i år at den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram bortførte 279 skolebarn, alle jenter, fra en skole i Chibok i delstaten Borno nordøst i Nigeria.

Noen av jentene klarte å rømme på egenhånd, men fortsatt er 219 jenter fanget.

– Boko Haram har iverksatt en våpenhvile som resultat av diskusjonene vi har hatt med dem. De har gått med på å løslate Chibok-jentene, sier Hassan Tukur, som er talsmann for president Goodluck Jonathan, til nyhetsbyrået AFP.

Sjefen for det nigerianske luftforsvaret, Alex Badeh, melder det samme.

Erna Solberg engasjerte seg

Bortføringen vakte stor internasjonal oppmerksomhet, og flere toppolitikere har engasjert seg i kampen for å få jentene løslatt.

Også norske politikere har engasjert seg i kampanjen for skolejentene. Både statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) har stilt opp med plakater der det står «#Bring Back Our Girls», slik også USAs presidentfrue Michelle Obama har gjort.

Giftet bort

Noen uker etter bortføringen ble det offentliggjort et videoopptak der Boko Harams leder Abubakar Shekau sa at gruppen aktet å selge jentene. Flere av jentene skal ha blitt giftet bort til opprørerne som holder dem fanget.

Boko Haram kjemper for en shariastyrt stat, et islamsk kalifat, i Nord-Nigeria. Gruppen har de siste årene stått bak en rekke angrep som har kostet over 10.000 mennesker livet.

President Goodluck Jonathan har erklært full krig mot terrorgruppen, men hærens forsøk på å bekjempe gruppen har så langt ikke lyktes. I september ble det imidlertid meldt at regjeringshæren var på offensiven i områdene som gruppen har erobret. Mange opprørere skal dessuten ha blitt drept i kamper med regjeringssoldater fra både Nigeria og Kamerun.

– Skole er synd

Boko Haram har med sin brutale fremferd skapt skrekk i befolkningen nord i Nigeria. Angrepene har ofte vært rettet mot skoler ettersom gruppa mener at vestlig skolegang strider mot islam.

Ved flere tilfeller har skoleinternater blitt påtent slik at flere titalls elever har brent inne. Andre ganger har gruppen drept landsbyboere under plyndringstokt. I tillegg har mange kirker blitt utsatt for bombeangrep.

Gruppa antas å ha bånd til al-Qaida. Den ble dannet i 2002 og startet en væpnet kamp mot regjeringen i 2009.

I august 2011 ble den norske juristen Ingrid Midtgaard (30) drept da Boko Haram gjennomførte et selvmordsangrep mot FNs hovedkvarter i Nigerias hovedstad Abuja. Midtgaard var ansatt i Justisdepartementet, men jobbet for FN da angrepet skjedde.