Vikernes, som nå kaller seg Louis Cachet, er tiltalt for å ha oppfordret til rasehat og rettferdiggjort krigsforbrytelser på sin blogg på internett. Domstolen fant ikke grunnlag for å tiltale ham for å ha forberedt en terroraksjon, slik politiet mente det var grunnlag for.

Våpen som ble funnet på gården hvor den drapsdømte nordmannen bor med sin franske kone og flere barn, viste seg å være lovlig kjøpt og saken mot paret som sverger til selvberging, er kraftig redusert.

Rettssaken ble første gang forsøkt gjennomført i oktober i fjor. Da ble den imidlertid utsatt fordi forsvareren til Vikernes hadde mottatt etterforskningsmaterialet på nesten 1.000 sider bare kort tid i forveien.

— Jeg har en følelse av at prosedyren nå er for å redde stumpene av saken og forsvare bruken av store midler, sa Vikernes' advokat Julien Freyssinet til AFP før rettshøringen ble utsatt.

Tilhengere

Mange av Vikernes' tilhengere var møtt opp i og utenfor rettslokalet da den beryktede metallmusikeren ankom domstolen i Paris i oktober. Noen dager før rettssaken skal starte på nytt har tilhengere på internett oppfordret alle som kan, til å møte ved domstolen i sentrum av Paris tirsdag ettermiddag.

— Han risikerer fem års fengsel og 45.000 euro i bot. La oss møte opp i stort antall for å støtte ham mot vilkårlig behandling fra myndighetene, står det på innkallingen.

Tilhengerne kaller grunnlaget for tiltalepunktene falske.

Slapp varetekt

Vikernes ble i juli i fjor pågrepet i en storstilt aksjon av fransk antiterrorpoliti på sitt småbruk i Corrèze, sentralt i Frankrike. De første meldingene gikk ut på at han skulle ha planlagt en terroraksjon. Politiet tok seg inn i huset og arresterte nordmannen og hans franske kone som var gravid.

Kona ble rask sluppet ut igjen og nordmannen ble løslatt to-tre dager senere fordi fransk politi ikke kunne finne bevis for at han planla terror.

I stedet ble det tatt ut tiltale for rasistiske utsagn, noe som førte til at politiet fikk kritikk for å ha gått for høyt ut på banen. Senere ble tiltalen utvidet til å omfatte rettferdiggjøring av krigsforbrytelser.

Vurderte utvisning

En kommisjon har vurdert om Vikernes skulle utvises fra Frankrike. I september konkluderte den med at han «ikke utgjorde noen trussel mot republikken» og at det ikke er grunn til å utvise ham.

Men det er nyvalgte innenriksminister Bernard Cazeneuve som fatter den endelige beslutningen.

Vikernes ba i august i fjor også om pengestøtte til å saksøke franske myndigheter for pågripelsen og måten antiterrorpolitiet gikk fram på under pågripelsen. Ifølge Aftenposten har han samlet inn 120.000 kroner.