Utplasseringen av en afrikansk styrke som skal støtte franskmennene i Mali, vil ta om lag en uke, ifølge Frankrikes president François Hollande. Rirsdag besøkte han den franske militærbasen i Abu Dhabi i Emiratene.

700 franske soldater er stasjonert i Abu Dhabi og kan raskt settes inn i Mali dersom det blir bruk for dem, sier Hollande.

Samtidig står 3.000 afrikanske soldater klare til å sendes til Mali. Den nigerianske øverstkommanderende for styrken er også på plass, ifølge BBC.

FN-støtte

Alle medlemmene av FNs sikkerhetsråd har stilt seg bak Frankrikes militæraksjon mot islamistopprørerne, ifølge den franske FN-ambassadøren Gerard Araud.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon støtter Frankrikes inngripen i Mali-konflikten. Ban ba mandag om at afrikanske styrker raskt utplasseres i Mali og at det jobbes for en politisk løsning på konflikten.

Rykker tilbake

Mali-opprørerne, som har tilknytning til al-Qaida, har trukket seg ut av flere byer som de hadde tatt kontroll over nord i landet, deriblant oldtidsbyen Timbuktu, opplyser øyenvitner.

Tilbaketrekkingen skjedde etter at franske kampfly gikk til angrep mandag, forteller flere innbyggere. Også fra byene Gao og Douentza meldes det om tilbaketrekning.

Taktisk

Men en talsmann for en av opprørsgruppene sier det er snakk om «en taktisk tilbaketrekning» som var del av en «planlagt omgruppering».

Samtidig har opprørerne rykket nærmere Bamako. Mandag inntok de byen Diabaly 400 kilometer nord for hovedstaden.

Mandag stengte nabolandet Algerie grensen mot Mali, der franske kampfly gikk til nye luftangrep mot islamistiske opprørere.

En talsmann for det algeriske utenriksdepartementet sier at grensen ble stengt i frykt for at uroen i Mali vil spre seg til det sørlige Algerie.