Angrepet kostet gjerningsmannen og en sikkerhetsvakt livet, melder CNNTürk. Sikkerhetsvakten skal ha stått ved røntgenmaskinen da eksplosjonen skjedde.

Den amerikanske ambassadøren sier en av stasjonens tyrkiske ansatte ble drept i eksplosjonen.

Ambulanser og brannmannskaper rykket umiddelbart ut til stedet etter angrepet mot den amerikanske ambassaden i den tyrkiske hovedstaden Ankara fredag ettermiddag.

Sideinngang

Ifølge Ankaras guvernør tyder den foreløpige etterforskningen på at det var en selvmordsbomber som gikk til aksjon.

Eksplosjonen fant ifølge avisen Hürriyet sted ved vaktburet ved en av ambassadens sideinnganger, som brukes av de ansatte og deres besøkende. Røyk veltet opp fra stedet etter eksplosjonen, og inngangspartiet hadde tydelige skader. Ambassaden skal ikke ha fått skader på innsiden.

Et vitne sier til nyhetsbyrået Reuters at én person ble kjørt bort fra stedet i ambulanse.

Clintons siste dag

Det siste alvorlige angrepet mot USAs utenriksstasjoner skjedde 11. september i fjor. Da gikk tungt bevæpnede menn til aksjon mot det amerikanske konsulatet i Libyas nest største by Benghazi. Fire amerikanere ble drept i angrepet, blant dem landets Libya-ambassadør Chis Stevens.

Det blodigste terrorangrepet mot amerikanske utenriksstasjoner skjedde 7. august 1998. Da slo al-Qaida i en koordinert aksjon til mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania. I alt 224 mennesker ble drept i angrepet.

I 2008 ble tre væpnede menn og tre tyrkiske politifolk drept i et angrep utenfor USAs konsulat i Istanbul.

Fredagens eksplosjon i Ankara skjedde på Hillary Clintons siste dag som USAs utenriksminister. Mandag overtar John Kerry jobben.

Nært samarbeid

Tyrkia er NATO-medlem og har derfor et nært sikkerhetssamarbeid med USA og Vesten. Clinton besøkte Tyrkia i august i fjor. Da ble USA og Tyrkia enige om å styrke samarbeidet om Tyrkias naboland Syria, som de siste to årene har vært herjet av borgerkrig.

Tyrkia har dessuten i flere tiår kjempet mot kurdiske separatister i en konflikt som har kostet rundt 40.000 mennesker livet. Den siste tiden har det vært gjort forsøk på å få slutt på konflikten ved å bringe myndighetene og PKK-geriljaen til forhandlingsbordet.

Det er foreløpig uklart hvem som står bak angrepet i Ankara fredag.

Ansatte ved den norske ambassaden i Ankara opplyste fredag at de verken hadde sett eller hørt eksplosjonen. Avstanden mellom de to ambassadene er et par kilometer.