Under en uke før presidentvalget i Russland meldte den statskontrollerte TV-stasjonen Kanal 1 om attentatplanene. De pågrepne jobbet ifølge kanalen på oppdrag fra den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov.

De to skal ha forklart at de planla attentatet i den ukrainske havnebyen Odessa, men at det skulle utføres i Moskva rett etter valget 4. mars, som Putin med stor sannsynlighet kommer til å vinne.

Ifølge Kanal 1 kom i alt tre personer til Ukraina fra De forente arabiske emirater via Tyrkia. De skal ha fått klare instrukser fra Doku Umarovs nære krets om å drepe Putin.

Eksplosjon

Den ene av de tre ble drept i en eksplosjon i januar i år. Etterforskningen av denne hendelsen satte sikkerhetstjenesten på sporet av drapsplanene mot Putin.

Den ene av de to pågrepne forteller ifølge TV-stasjonen at de først fikk ordre om å reise til Odessa, der de skulle lære å lage bomber.

— Deretter skulle vi utføre angrep mot flere mål i Moskva, blant annet for å drepe Putin, har mannen forklart ifølge Kanal 1.

Putins talsmann, den ukrainske etterretningen SBU og russiske FSB har bekreftet pågripelsene og mistanken om attentatplaner mot Putin.

— Jeg bekrefter informasjonen, men jeg kan ikke kommentere det nå, sier talsmann Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

- Utrolig tilfeldighet

Enkelte analytikere stiller imidlertid spørsmål ved tidspunktet for offentliggjøringen av drapsplanene. Noen mener det virker som et forsøk på å ta oppmerksomheten vekk fra gatedemonstrasjonene mot Putin, skriver nyhetsbyrået AFP.

— Det virker bare som en utrolig tilfeldighet at disse monstrene ble oppdaget i dag, sier den uavhengige militæranalytikeren Aleksandr Golts.

— Fra nå av kommer enhver som er imot Putins mulighet til å bli valgt til president, til å bli satt i samme bås som terroristene, fortsetter han.

Russiske medier har tidligere meldt om minst fem andre attentatplaner mot Putin siden han ble president første gang for tolv år siden.