Det er klart etter at Nederlands dronning Beatrix mandag kveld kunngjorde at hun vil abdisere til fordel for sin eldste sønn.

Willem-Alexander Claus George Ferdinand er 45 år gammel. Han har fått tilnavnet «prins Pils» på grunn av sin sans for øl, men i løpet av de siste årene er han også i økende grad blitt kjent for sine meritter innenfor vann og vannressurser. Kronprinsen sitter i dag i en rekke internasjonale styrer hvor han bidrar med sine kunnskaper på feltet.

Vill ungdom

Prinsens vei til styrepostene har imidlertid vært både broket og lang. I mange år var han først og fremst kjent for sin forkjærlighet for raske biler og vakre damer kombinert med store mengder øl.

Det tok ham seks år å fullføre historiestudiet, som egentlig var normert til fire år. Og etter sin eksamen brukte han tilsynelatende mer tid på ski— og seilturer enn på sine rojale plikter.

Mest kontroversielt var imidlertid hans valg av hustru, den argentinske Maxima Zorrigueta. Hennes far var minister under militærdiktaturet i Argentina fra 1976 til 1983, og ekteskapet vakte voldsom vrede.

Argentinsk kone

Med årene har vreden avtatt, og Maxima Zorrigueta har nå tre døtre med kronprinsen. Hun lærte seg raskt å snakke nederlandsk, og i fjor hoppet hun i en av Amsterdams kanaler for å vise hvor rent vannet var.

Med sitt smilende og vinnende vesen har Maxima etter hvert skapt begeistring, og den allmenne oppfatning er i dag at prinsen har vært heldig med sitt valg.

Men prinsens forhold til pressen er aldri blitt helt godt igjen etter de ville ungdomsårene, og Willem-Alexander huskes fortsatt som gutten som ropte «Stikk av!» til pressen under en offisiell fotoseanse.

Willem-Alexander blir Nederlands første konge siden Vilhelm III, som døde i 1890. Han overtar som monark 30. april.