Politiet avsluttet lørdag sine undersøkelser på den videregående skolen Marysville-Pilchuck High School i byen Marysville. Én ung jente, elev ved skolen, ble drept i fredagens skyting før gjerningsmannen tok sitt eget liv, ifølge politiet.

Til nå er over 100 vitner avhørt for å få klarhet i hvorfor 14-åringen valgte å gjøre som han gjorde.

— Fortvilet

Ansatte og medelever ved skolen tegner et bilde av en god likt og utadvendt gutt, noe som skiller seg fra den såkalte ensom ulv-personligheten som ofte er assosiert med skoleskytinger. Men en ansatt ved skolen sier 14-åringen var fortvilet etter å ha blitt avvist av en jente. En venninne av ett av skuddofrene opplyser det samme:

— Jeg hørte at han ba henne ut, men hun avviste ham, hun var sammen med fetteren hans. Det var en krangel om en jente, forteller hun.

- Skjøt mot egne fettere

To av de fire sårede som er innlagt på sykehus etter skytingen, to gutter på 14 og 15, er fetterne til gjerningsmannen, ifølge lokale medier, medelever og kilder fra lokalmiljøet. Et vitne forteller at gjerningsmannen åpnet ild mot et bestemt bord i skolens kantine, der 14-åringens venner satt, og at skytingen «ikke var tilfeldig».

Den sårede 15 åringen er kritisk skadd etter å ha blitt skutt i hodet, mens 14-åringen, som ble skutt i kjeven, er utenfor livsfare. De to andre sårede, to jenter på 14 og 15 som ble skutt i hodet, kjemper for livet. Lege Joanne Roberts ved sykehuset Providence Regional Medical Center opplyste lørdag at de to jentene er operert med mål om å få ned hevelsen i hjernen:

— De neste tre dagene blir avgjørende, sa Roberts.

Følelsesmessige utbrudd

Gjerningsmannen spilte på skolens lag i amerikansk fotball, og ifølge foreldre ved skolen og medelver hadde han nylig vært involvert i en slåsskamp på en trening, der han brakk nesen på en medspiller. 14-åringen hadde også flere følelsesmessige utbrudd i sosiale medier før skytingen:

— Det kommer ikke til å vare. Det vil aldri vare, skrev han på Twitter dagen i forveien. I august skrev 14-åringen «Du vil ikke like det som kommer til å skje» til en antatt rival.

Marysville-Pilchuck High School ligger 55 kilometer nord for Seattle. Skolen har om lag 2.500 elever. (©NTB)