Det var en stund stor usikkerhet om hvor mange som var rammet av eksplosjonen tidlig søndag ettermiddag. Volgograd har over en million innebyggere og togstasjonen var full av reisende.

Rapportene om antall døde steg raskt, og på et punkt meldte landets helseminister at minst 50 personer var enten drept eller skadd i angrepet.

Ved 15-tiden lokal tid, melder nyhetsbyrået at den nasjonale undersøkelsesgruppen rapporterer om at 14 personer er drept og 27 såret, en av dem et barn. Senere er tallet på drepte oppjustert til 16, mens minst 30 skal være skadet.

– Hendelsen blir håndtert som en terrorhandling, sier talsperson for undersøkelsesgruppen, Vladimir Markin.

Det skal ha vært mange mennesker og reisende på stasjonen.

— Kvinnelig terrorist

Flere nyhetskilder rapporterer at det er en kvinnelig terrorist som har utløst bomben, rett før sikkerhetskontrollen på togstasjonen.

Ingen terrorgrupper har tatt på seg ansvar for eksplosjonen, som skal ha skjedd på utsiden av sikkerhetskontrollen av stasjonen.

– Det er indikasjoner på at eksplosjonen ble utløst av en kvinnelig selvmordsbomber, opplyser den nasjonale russiske antiterrorkomiteen i en kunngjøring.

Vinduer blåst ut

Ett barn er blant de skadede, ifølge avisen Russia Today. I tillegg skal en politimann være drept i angrepet og tre poiltimenn skadet. De jobbet med sikkerheten ved metalldetektorene.

Bilder fra russisk TV viser vinduer som er blåst ut i de to øverste etasjene av den grå murbygningen. Det er også spredt store mengder med bygningsdeler og andre løse gjenstander i området.

— Jeg hørte smellet og løp mot det. Jeg så smeltede metallbiter, knust glass og kropper som lå på gaten, sier et vitne, Vladimir, til Rossiya-24, gjengitt av Reuters.

Fanget på film

Eksplosjonen skjedde på en togstasjon sør i byen klokken 12.45 lokal tid (9.45 norsk tid).

En video som viser en kraftig eksplosjon i togstasjonen, filmet fra utsiden, sirkulerer på sosiale medier. Videoen ble lagt ut på Youtube kort tid etter første nyhetsmelding.

Brukeren som har lagt ut videoen på Youtube, skriver i en melding til Aftenposten at videoen stammer fra et webkamera.

«Svarte enker»

I oktober døde syv personer i den samme byen etter et angrep gjennomført av en selvmordsbomber om bord på en buss. Her var også angriperen en kvinne.

Kvinnelige terrorister er i Russland betegnet som «svarte enker» fordi de kan ha mistet familiemedlemmer i kampene i Nord-Kaukasus.

Kvinnelige terrorister var også med på bombeangrepet mot to metrostasjoner i mars i 2010 der over 35 mennesker ble drept.

I samme region som OL-byen

Volgograd har over en million innebyggere og ligger ca. 70 mil nord for OL-byen Sotsji.

Militante islamister har uttalt at de vil innføre en islamistisk stat i Nord-Kaukasus. En av lederne Doku Umarov har beordret angrep mot sivile og at vinter-OL skal ødelegges.

Russland president Vladimir Putin har satt mye inn på at OL-arrangementet skal bli vellykket og for å vekke ny patriotisme etter 14 år i ledelsen av landet.

De Olympiske Leker går av stabelen fra 7. februar, og russiske myndigheter frykter at de militante gruppene vil gjennomføre angrep i tiden før lekene.

Russlands president Vladimir Putin har gitt orde om at alle nødvendige grep må gjøres for å ivareta sikkerheten.

Sikkerheten forsterkes ved alle togstasjoner og flyplasser som følge av eksplosjonen i Volgograd, opplyser Vladimir Kolesnikov, talsperson for det nasjonale politiet.

Fordømmer angrepet

I en pressemelding fordømmer utenriksminister Børge Brende terrorangrepet.

— Bombeeksplosjonen i Volgograd har krevd mange uskyldige menneskeliv. Alt tyder på at det dreier seg om en terroraksjon. Norge fordømmer denne avskyelige handlingen på det sterkeste, sier Brende.

— Våre tanker går til ofrene og de etterlatte. Jeg håper de som står bak terrorhandlingen raskt blir funnet og stilt til ansvar, sier Brende.

Mer en ett dusin mennesker ble drept i terrorangrepet på en togstasjon i Volgograd søndag.
AP Photo