- Politiet vil rekonstruere bombene

Amerikansk politi vil forsøke å rekonstruere terrorbombene i Boston som et ledd i jakten på den eller dem som sto bak angrepet.

Publisert Publisert

sz2b8c2f.jpg Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det opplyser kilder i politiet til TV-kanalen CNN. Etterforskerne tror bombene besto av eksplosiver og metallbiter som var lagt i trykkokere.

Biter av svart nylon er funnet på åstedet, noe som tyder på at de hjemmelagede bombene ble båret i svarte bager eller ryggsekker.

— Bagen må ha vært tung på grunn av innholdet som antas å ha vært i den, sa spesialetterforsker Richard Des Lauriers fra det føderale politiet FBI tirsdag.

Han ba folk melde seg dersom de har sett noen som bar på uvanlig tunge bager i nærheten av åstedet i forkant av bombeangrepet. I tillegg oppfordret han folk til å kontakte politiet hvis de har hørt eksplosjoner på avsidesliggende steder.

Grunnen er at gjerningsmennene kan ha testet bomber før de gikk til aksjon - slik Anders Behring Breivik gjorde i Norge før 22. juli-angrepet.

- Neppe al-Qaida

Des Lauriers understreket at politiet fortsatt ikke har noen sikre indikasjoner på hvem som sto bak bombeangrepet mot Boston maraton mandag. De vet ikke om de leter etter én eller flere gjerningsmenn, eller hva motivet kan ha vært.

Les også

Hedret ofrene for Boston-angrepet

Les også

Gift funnet i brev til Senatet

Men USAs minister for innenlandsk sikkerhet, Janet Napolitano, har sagt at hun ikke frykter at bombeaksjonen er del av en større angrepsplan. Og CNN har snakket med en ikke navngitt amerikansk tjenestemann som sier det er lite trolig at al-Qaida står bak ugjerningen.

Samtidig opplyser terrorekspert Jeff Beatty til TV-stasjonen at både al-Qaida og Taliban har brukt trykkokere til å lage bomber tidligere.

— Men det betyr ikke at Taliban står bak angrepet i Boston. Andre kan ha lest om dette, sier Beatty, som tidligere har vært tilknyttet både FBI, CIA og det amerikanske militæret.

Kinesisk kvinne drept

Et brev som trolig inneholdt den dødelige giften ricin, og som var adressert til den amerikanske senatoren Roger Wicker, ble tirsdag oppdaget før det nådde Kongressen.

Amerikanske folkevalgte ble orientert om hendelsen av Janet Napolitano og FBI-sjefen Robert Mueller på et møte om Boston-angrepet. Men om det er en sammenheng mellom angrepet og brevet, er foreløpig uklart.

Politiet har allerede en mistenkt i etterforskningen av giftbrevet, ifølge senator Claire McCaskill fra Det demokratiske partiet. Det skal ikke ha kommet fram opplysninger som tyder på at det er blitt sendt flere brev med ricin.

En av de tre som ble drept i bombeaksjonen mot Boston maraton, var en kinesisk kvinne, opplyste kinesiske myndigheter tirsdag.

Familien til kvinnen har bedt om at identiteten hennes ikke blir offentliggjort. Men etter alt å dømme var hun student ved Boston University. Universitetet har opplyst at en av deres studenter ble drept mens hun så på maratonløpet i målområdet sammen med to venner.

Hedersseremoni torsdag

De to andre som ble drept i angrepet, var åtte år gamle Martin Richard fra forstaden Dorchester utenfor Boston og Krystle Campbell (29) fra Medford i delstaten Massachusetts.

Les også

Sørgende strømmertil Martins (8) hjem

Les også

- Avskyelig og feig handling

Bestemoren Lillian Campbell sa i en uttalelse tirsdag at Krystle var en «morsom og utadvendt person som alltid var der for å hjelpe».

Moren Patty Campell sa gråtende til pressen at hun ikke forstår hva som har skjedd, før hun måtte la en talsperson overta.

I tillegg til dem som mistet livet, ble 176 personer såret.

Ofrene for angrepet skal hedres med en seremoni i Boston torsdag. President Barack Obama vil være til stede og skal tale under seremonien, ifølge Det hvite hus.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kinesisk kvinne ble drept i Boston

  2. - Hjemmelagde bomber

  3. Klappjakt på gjerningsmann

  4. Fienden iblant dem

  5. Sykehusene ligner krigssoner