Etterforsker: Nice-angrepet var planlagt

Angrepet i Nice var planlagt, og angriperen hadde gjort forberedelser. Han hadde også en klar interesse i radikal islam, fastslår den franske etterforskningslederen.

Publisert Publisert

Hjemme hos angriperen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel fant politiet bevis på at han hadde gjort undersøkelser om voldelige angrep. 84 personer ble drept i bilangrepet i Nice torsdag kveld. Foto: Reuters/ NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mannen som meide ned og drepte 84 personer på promenaden i Nice, hadde på forhånd søkt etter IS-propaganda og informasjon om Orlando-angrepet på nettet.

Han hadde også søkt etter opplysninger om angrepet i Paris-forstaden Magnanville, der en ung mann drepte en politimann og hans kone ved og i parets egen bolig tidligere i sommer.

Åtte dager før angrepet lot han skjegget vokse, samtidig som han fortalte folk at skjegget hadde «religiøs» betydning.

På PC-en hadde han flere voldelige bilder som ifølge etterforskningsleder François Molins kan knyttes til «radikal islam». Siden 1. juli har han dessuten flere ganger søkt etter «grusomme dødsulykker» på nettet.

Interessen for radikal islam beskrives imidlertid som fersk. Myndighetene antar at radikaliseringen skjedde svært fort ettersom han aldri tidligere har vist tegn til religiøs fanatisme.

Tok selfier

Molins bekrefter også at Mohamed Lahouaiej-Bouhlel besøkte Promenade des Anglais ved flere anledninger, og at han tok bilder av seg selv med mobiltelefonen på promenaden samme dag som angrepet fant sted.

31-åringen skal også ha sagt til sin omgangskrets at han ikke kunne forstå hvorfor ikke IS fikk sitt eget territorium i Syria og Irak, men de franske etterforskerne har ikke funnet at han selv hadde noen forbindelse med den ytterliggående gruppa som har hevdet å stå bak angrepet.

Leide lastebil

Allerede en uke før angrepet kontaktet han et utleiefirma for lastebiler, og han skal også ha undersøkt flere steder i Nice, der han selv var bosatt.

I tillegg til at 84 personer ble drept, ble flere hundre skadd da Lahouaiej-Bouhlel kjørte en lastebil inn i folkemengden på Promenade des Anglais torsdag kveld.

13 av ofrene er fortsatt uidentifisert.

Angrepet skjedde like etter at det var skutt opp fyrverkeri i forbindelse med Bastilledagen.

Lastebilen fortsatte i 2 kilometer langs promenaden før gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kilde: Mistanken om ekstremist-kobling i Nice styrket

  2. Nice-angriper sendte sms til mulige hjelpere

  3. - Mann og kvinne pågrepet etter Nice-angrep

  4. Angela (72) vil berre vekk frå Nice

  5. Her er årsakene til at Frankrike rammes av terror igjen og igjen

  6. Blomar for levde liv

  7. - Etter alt å dømme virker dette som en fredelig demonstrasjon

  8. - Eg tenkte: No kjem det ei kula