Gaddafis styrker stadig nærmere Benghazi

Etter kraftige granatangrep fra Muammar Gaddafis styrker tvinges flere titall libyske opprørere til å forlate den viktige oljebyen Brega. Gaddafis soldater nærmer seg Benghazi med stormskritt.

Publisert Publisert

TREFNINGER: En opprører avfyrer luftvernraketter under et angrep fra Gaddafis styrker langs veien mellom Brega og Ras Lanuf øst i Libya lørdag. Søndag tvinger Gaddafis soldater opprørere ut av Brega. FOTO: Scanpix

  • NTB
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Statlig fjernsyn meldte søndag formiddag at oljebyen Brega hadde blitt «rensket for opprørere».

— Det libyske folk trenger hjelp. Vi er i fare. Øst-Libya er i fare, sier Abdel Hadi Omar, som frivillig kjemper med opprørerne i byen Ajdabiyah, til Reuters.

En AFP-journalist var vitne til at flere titall opprørere trakk seg ut av kystbyen Brega søndag morgen. De ble observert langs kystveien på vei mot Ajdabiyah, omkring 80 kilometer unna byen, som er inngangsporten til de strategiske opprørsstyrte byene Benghazi og Tobruk.

Mobilforbindelsen brutt

Opprørskilder opplyser at Gaddafi-lojale soldater rykker stadig østover etter å ha tatt kontroll over byen Uqayla og landsbyen Bisher omkring 20 kilometer fra Brega.

I Benghazi ble alle mobiltelefonlinjer brått brutt søndag. Årsaken var ikke kjent, og det var usikkert om andre opprørskontrollerte områder også mistet forbindelsen.

Opprørerne, de fleste av dem unge menn, satt på biler lastet med antiluftskyts på vei østover.

— Det libyske folk kan ikke hanskes med Gaddafis våpen. Vi har folk, men vi har ikke midlene, sier Omar.

I forkant av angrepet var frykten for Gaddafis styrker stor, og mange familier flyktet fra byen.

Søker trygghe t

Søndag morgen tok opprørere stilling i utkanten av Brega, klare til å forsvare byen. Byen, som er omkranset av oljeterminaler, ligger mellom Gaddafis hovedsete i Tripoli og det opprørskontrollerte vest.

— Dette blir deres neste mål. De kommer hit snart, sa Rafah Farsi, en 31 år gammel oljearbeider som var blant de få innbyggerne som var igjen i Brega lørdag kveld.

— Det gjør meg trist å se folk flykte fra sine egne hjem for å søke trygghet. Ras Lanuf var et boligområde og nå er det ødelagt. Hvorfor? sier en tårevåt Farsi til Reuters.

Gaddafis styrker tvang lørdag opprørerne tilbake fra fronten ved Ras Lanuf. Soldatene angrep oljebyen med stridsvogner og krigsfly, mens opprørerne forsvarte seg med lette våpen og maskingevær.

Opprørerne forlot Ras Lanuf, men det var usikkert hvor langt tilbake de ble drevet.

Flyforbud

Opprørerne mot Gaddafis styre ble lørdag oppmuntret av at Den arabiske ba FNs sikkerhetsråd om å innføre en flyforbudssone over Libya. Samtidig gjorde ligaen det klart at de mener opprørerne representerer det libyske folk. Ligaen har derfor besluttet å opprette kontakt med opprørsrådet i landet.

Storbritannia og Frankrike har skissert et forslag til en FN-resolusjon om opprettelse av en flyforbudssone. I Sikkerhetsrådet er imidlertid Kina og Russland imot et flyforbud. (©NTB)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Gaddafis styrker har tatt by vest i Libya

  2. Ingen enighet om Libya i FN

  3. - Ajdabiya rensket for opprørere

BT anbefaler

Død kvinne var student ved NHH: – Nå handler det om å ivareta hverandre

– Det er en veldig trist og tragisk sak.

LES SAKEN