Enstemmig bønn om demokrati

Verdenssamfunnet samler seg bak kravet om demokrati og frie valg i Egypt. Internasjonale ledere tilbyr hjelp på veien.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Obama: — Egypt blir aldri mer det samme

— Det egyptiske folket har talt, og Egypt blir aldri mer det samme, sier USAs president Barack Obama. Han oppfordrer de nye egyptiske lederne til å innføre et troverdig demokrati.

Obama sa på en pressekonferanse i Washington fredag at hele verden opplevde et historisk øyeblikk, da den egyptiske statssjefen Hosni Mubarak bøyde seg for en folkelig protestbølge og gikk av. Mubarak har overlatt makten i Egypt til hæren.

— Egypterne har inspirert oss alle, framholdt den amerikanske presidenten.

— Men det som til nå har skjedd i Egypt, innebærer ikke en slutt på utviklingen, det er bare en begynnelse, fortsatte Obama.

Sarkozy: - Mubarak tok et modig valg

Hosni Mubarak viser mot ved å gå av som statssjef i Egypt, mener den franske presidenten Nicolas Sarkozy. Han oppfordrer de nye egyptiske lederne til straks å begynne arbeidet med å forberede frie valg.

I en kunngjøring fra Sarkozys kontor fredag het det at Mubaraks beslutning om å trekke seg var modig, men også nødvendig. Beslutningen vil bli stående som et vendepunkt i egyptisk historie, het det videre.

— Frankrike oppfordrer alle egyptere til å fortsette marsjen mot frihet. Vi hilser dem i dette avgjørende øyeblikket i historien, het det i kunngjøringen som ble sendt ut fra presidentens kontor i Elyséepalasset i Paris

Sarkozy sa også at franskmennene innstendig håper de nye lederne i Kairo vil ta skritt for å få på plass demokratiske institusjoner. Dette bør skje så raskt som det er forsvarlig og praktisk mulig, framholdt han.

Demokratiseringen må skje gjennom frie valg, som bør holdes så snart forholdene ligger til rette for det, fortsatte Sarkozy. Valgprosessen bør ifølge den franske presidenten være åpen og preget av fritt innsyn.

Stoltenberg: - Historisk avgang i Egypt

Jens Stoltenberg skriver i en uttalelse at en bred folkevilje har vunnet igjennom. Mubaraks avgang innebærer at demonstrantenes viktigste krav er blitt innfridd. Dette åpner muligheten for at en reell demokratiseringsprosess kan finne sted, skriver Stoltenberg.

— Egypt står nå overfor store utfordringer, og det er avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig overgang til et demokratisk styresett, understreker statsministeren.

Det er svært viktig at man nå ser en reell utvikling mot et demokratisk Egypt der menneskerettighetene blir fullt ut respektert, fremholder han.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket fredag ettermiddag med Den arabiske ligas generalsekretær Amr Moussa og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei. Begge understreket at demokratibevegelsen har bred folkelig deltakelse, og at tydelige reformer er avgjørende for at folk kan uttrykke sin demokratiske vilje, heter det i uttalelsen fra statsministeren.

— De to siste ukene har vist at det finnes en omfattende liberal og demokratisk bevegelse som gir grunn til fremtidshåp for landet. Regjeringen ønsker å støtte opp under det viktige arbeidet som det egyptiske folk nå skal ta fatt på, sier statsminister Stoltenberg.

Cameron: - Egypt må få demokratisk styre

Egypt må snarest få en sivil og demokratisk regjering, sier Storbritannias statsminister David Cameron. Egypterne har en historisk sjanse som de ikke må la gå fra seg, mener han.

Den britiske regjeringssjefen sa fredag at Hosni Mubaraks avgang som president gir det egyptiske folket en dyrebar mulighet til å skaffe seg en regjering som nasjonen kan samle seg om. Britene er rede til å hjelpe til med denne prosessen, tilføyde han.

– Vi mener Egypt må få en regjering som kan få på plass de første byggesteinene til det som skal bli et virkelig åpent, fritt og demokratisk samfunn. Som venner av Egypt og det egyptiske folket står vi klare til å bidra der vi kan, sa Cameron på britisk fjernsyn.

— Det som hittil har skjedd, bør bare være et første skritt. De som nå leder Egypt, har plikt til å rette seg etter det egyptiske folkets ønsker, noe som i særlig grad betyr at de må ta skritt for å innføre sivilt og demokratisk styre, fortsatte den britiske regjeringssjefen.

Bondevik: - En historisk seier for folkeviljen

Mubaraks avgang er en gledelig seier for folkeviljen, og kan markere innledningen til en historisk demokratisering i Egypts autoritære naboland, tror Kjell Magne Bondevik.

Bondevik, som leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, er svært optimistisk med tanke på fremtiden for Midtøstens demokratiforkjempere.

— Jeg tror opposisjonen i andre autoritære regimer kan bli inspirert av Egypt når de ser at folket har vunnet fram. Mubaraks avgang er en gledelig og historisk seier for folkeviljen, sier Bondevik til NTB.

For ham synes demokratisering av den arabiske verden å være et ubetinget gode.

— Det jeg er mest spent på er hva som skjer i andre arabiske land. Men jeg håper det vil smitte over til andre autoritære regimer og at dette blir innledningen til en demokratisering der. Det vil i så fall være verdenshistorie, sier den tidligere statsministeren.

Han frykter ikke hærens innflytelse i Egypt, og regner med at militærets styre blir midlertidig før folkestyre innføres.

— Jeg tror ikke folket vil godta noe annet enn frihet og demokrati, derfor vil det skje. De militære, og senere sivile, lederne vil forstå dette, og jeg tror ikke noen av dem vil våge noe nytt folkeopprør, tror Bondevik.

Han mener det militære styret i Egypt nå må gi en veldig klar beskjed til folket om at deres styre bare er midlertidig og at de har til hensikt å overlate makten til en sivil regjering så fort som mulig.

Det muslimske brorskap regnes som den største og mest velorganiserte opposisjonsgruppen i Egypt. Bondevik har selv truffet flere medlemmer av Brorskapet, og er optimistisk med tanke på deres demokratiske hensikter.

— De har vist at de vil bygge på demokratiske prinsipper, og det tror jeg de vil, sier Bondevik.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet:

Publisert