De væpnede mennene, som også har tatt kontroll over sikkerhetsstyrkenes hovedkontor i Slavjansk, har fått tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret på politistasjonen, opplyser ukrainsk politi.

«Å få tilgang til våpnene var målet med aksjonen. De deler nå ut disse våpnene til demonstranter i Slavjansk», skriver politiet i en pressemelding.

Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsia hevder russiske agenter står bak aksjonen og krever en slutt på «provokasjonene».

Frykter ny annektering

De politiske lederne i Kiev frykter at russiske soldater skal gå inn i østlige deler av Ukraina på samme måte som på Krim-halvøya for å annektere områdene, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

Også USAs utenriksminister John Kerry har hevdet russiske agenter blir sendt til Øst-Ukraina for å skape kaos og gi Russland et påskudd til å gripe inn militært.

Andrij Desjtsjytsia sier han lørdag var i en telefonsamtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om saken. Han har tidligere avvist kontant at Russland ønsker å erobre deler av Ukraina.

— Vi har ingen slike ønsker. Det strider mot kjernen i Russlands interesser, sa Lavrov fredag.

Advarer

Lørdag ble det også meldt om aksjoner andre steder i regionen Donetsk, hvor Slavjansk ligger. En gruppe væpnede menn forsøkte å ta kontroll over påtalemyndighetens kontorer i regionen, men ble tvunget på retrett, ifølge innenriksminister Arsen Avakov.

Han varsler at styresmaktene vil slå hardt tilbake.

«Responsen vil bli svært hard, for det er forskjell på demonstranter og terrorister», skriver Avakov på Facebook.

Ukrainske sikkerhetsstyrker har imidlertid vært tilbakeholdne hittil. Spesialstyrker ble lørdag sendt til Slavjansk, men uten at de grep inn mot de uidentifiserte mennene i uniform.

Okkupasjoner

Lørdagens aksjoner kommer etter at prorussiske demonstranter i flere byer øst i Ukraina de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene.

Demonstrantene krever en folkeavstemning i området om løsrivelse fra Ukraina og tilslutning til Russland.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk er kommet med løfter om økt selvstyre for de østlige regionene, men det har ikke fått demonstrantene til å vike fra sine krav.

Ifølge Avakov er regjeringen åpen for dialog med aksjonistene.

«Men de som bevæpner seg, setter fyr på bygninger, skyter på folk og på politiet, terroriserer med køller og masker, de vil møte en passende respons», advarer han.

Skjøt opp i lufta

Slavjansk ligger i regionen Donetsk, om lag 150 kilometer fra grensa til Russland. Ukraina har sendt spesialstyrker til stedet, men det er foreløpig ikke meldt om noe forsøk på å slå tilbake på de væpnede mennene som har tatt seg inn på politistasjonen.

Mennene skal ifølge lokal presse ha skutt opp i lufta da de gikk til aksjon.

Også i de andre byene hvor bygninger er blitt okkupert, har demonstranter bevæpnet seg. Ukrainske styresmakter har truet med maktbruk for å få dem ut av bygningene, men har foreløpig ikke gjort alvor av truslene.