— Beograd er klar for vannmassene takket være forsvarstiltakene, sier byens ordfører Sinia Malim.

Regnværet og oversvømmelsene de siste dagene har kostet minst 30 mennesker livet og tvunget tusener av mennesker til å forlate sine hjem i Serbia og nabolandet Bosnia, hvor minst 20 mennesker er meldt døde bare i den nordlige byen Doboj.

Vannstanden synker

Søndag meldes det imidlertid at vannstanden er sluttet å stige i de fleste elvene i Serbia og Bosnia. I noen elver synker den, ifølge rapportene

Situasjonen er under kontroll i den katastrofetruede byen Sabrac, Mitrovica og Kostyalac, melder den lokale beredskapsledelsen, ifølge DPA.

Og i Serbias hardest rammede og nesten fullstendig evakuerte by Obrenovac, 35 kilometer sørvest for hovedstaden Beograd, puster de mange frivillige hjelpemannskapene lettet ut. Ifølge myndighetene er det delvis oversvømte varmekraftverket, som forsyner store deler av landet, ikke lenger i fare.

Unntakstilstand

Minst 15.000 mennesker er evakuert fra en lang rekke byer og landsbyer i Serbia, og det er erklært unntakstilstand både i Serbia og i Bosnia.

Årsaken til oversvømmelsene er ekstremt kraftig regn siden tirsdag. Ifølge Serbias statsminister Aleksander Vucic falt det mer regn i løpet av én dag enn det vanligvis gjør på fire måneder.