En av de omkomne gruvearbeiderne, Kemal Yildiz, var bare 15 år gammel, melder Dogan News Agency i Tyrkia. Nyhetsbyrået har snakket med onkelen hans på åstedet, som bekrefter at Yildiz er blant arbeiderne som nå er erklært død.

Energiminster Taner Yildiz har siden uttalt at det er «umulig» at en 15-åring var ansatt ved gruven. Fagforeningen for gruvearbeidere i Tyrkia har også avvist en person ved navn Kemal Yildiz er medlem.

Så mange som 787 arbeidere var i kullgruven da den ble rammet av en eksplosjon, ifølge Yildiz.

Tyrkiahar erklært tre dagers landesorg etter gruveulykken.

Slåss mot tiden

Det bekreftede antallet døde har steget til 205, ifølge Hurriyet Daily News, og flere hundre er fortsatt innesperret i gruvegangene.

— Vi er redd for at dødstallet vil stige. Håpet i redningsaksjonen svinner, sier energiminister Taner Yildiz onsdag morgen.

Redningsarbeidet pågikk for fullt natt til onsdag, og det er blitt pumpet oksygen ned i gruven for at arbeiderne ikke skal bli kvalt.

Tiltaket ser ut til å ha hatt begrenset effekt. De fleste av de omkomne har dødd av CO2- og kullosforgiftning, ifølge Yildiz, og energiministeren opplyser onsdag formiddag at det fortsatt brenner i gruven.

Venter på sønnen

Utenfor gruva i provinsen Manisa venter fortvilte pårørende på å få vite hvordan det har gått med deres kjære.

— Jeg har ventet på sønnen min siden tidlig på ettermiddagen, sa Sena Isbilder til nyhetsbyrået AFP.

Mange av de overlevende arbeiderne hostet og hadde problemer med å puste da de ble hentet opp av gruven. Noen gikk selv, mens andre ble båret. Minst 80 arbeidere er skadd, og tilstanden er alvorlig for fire av dem.

I 10-tiden onsdag ble ytterligere seks gruvearbeidere reddet ut.

Alle arbeiderne i gruven hadde trolig gassmasker, men det var begrenset hvor lenge de kunne beskytte dem mot røyk og kullos.

Inspisert i mars

En feil på det elektriske anlegget antas å ha vært årsaken til eksplosjonen. Den startet i sin tur en brann som fylte gruvegangene med røyk.

Heisene ned i gruven sluttet å fungere som følge av strømbrudd, noe som gjorde det vanskelig å hente opp arbeiderne.

Kullgruva ble inspisert i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene, ifølge det tyrkiske arbeidsdepartementet. Alle arbeiderne er imidlertid ikke enige i denne vurderingen.

— Det er ingen sikkerhet i denne gruva, sier arbeideren Oktay Berrin til AFP.

Han betegner de lokale fagforeningene som nikkedukker og hevder at ledelsen i gruveselskapet Soma Komur bare bryr seg om penger.

Erdogan avlyste

Det er ikke uvanlig med ulykker i Tyrkias gruver. Den så langt verste skjedde i 1992, da 263 arbeidere mistet livet i en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan har valgte å avlyse et besøk til Albania for å besøke gruva hvor redningsarbeidet nå pågår. Den ligger 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet.

Området her er et av de viktigste for utvinning av brunkull i Tyrkia. Mye av næringsvirksomheten i provinsen Manisa er baset på gruvedrift og strømproduksjon ved kullkraftverk.