London-imam kjent skyldig i terrorsak

Islamistpredikanten Abu Hamza ble i New York mandag kjent skyldig i ha bidratt til terrorhandlinger. Predikantens mange antivestlige utfall har preget rettssaken.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

56-åringen ble kjent skyldig på alle elleve tiltalepunkter og risikerer livsvarig fengsel.

Påtalemyndigheten hadde blant annet tiltalt Abu Hamza for å ha skaffet en satellittelefon og gitt råd til en militant gruppe i Jemen som kidnappet vestlige turister i 1998. Fire av gislene ble drept da jemenittiske soldater gikk til aksjon for å få gislene løslatt.

Abu Hamza sto også tiltalt for å ha sendt to av sine tilhengere til Oregon for å starte en treningsleir og for å ha sendt en medhjelper til Afghanistan for å hjelpe al-Qaida og Taliban.

Abu Hamza, som sto tiltalt under sitt opprinnelige navn Mustafa Kamel Mustafa, ble utlevert til USA fra Storbritannia i 2012 etter en juridisk dragkamp som pågikk i over ti år i Storbritannia og andre land.

Den ytterliggående predikanten kom i offentlighetens søkelys da han var imam ved Finsbury Park-moskeen nord i London på 1990-tallet. Han er kjent for sitt karakteristiske utseende, og bruker en protese med metallkrok på høyre arm.

Abu Hamzas forsvarere har i retten holdt fast ved at 56-åringen ikke har deltatt i noen konspirasjon, og at påtalemyndigheten i store trekk har bygget sin sak på de skarpe utfallene han kom med som imam i London-moskeen.

Publisert