Nord-Korea skyter ut to nye raketter

Nord-Korea skjøt mandag ytterligere to raketter ut i Japanhavet. Kina forhandler for å få løslatt 16 fiskere som er bortført av væpnede nordkoreanere.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Utskytningen mandag ble bekreftet av en talsmann for Sør-Koreas forsvarsstab, som samtidig sa det var uklart om Nord-Korea testet styrte raketter eller raketter fra utskytningsramper for flere raketter.

— Nord-Korea skjøt ut to prosjektiler mandag, ett om morgenen og det andre på ettermiddagen, sa talsmannen til nyhetsbyrået AFP.

— Vi undersøker fortsett det nøyaktige formålet med disse testene, tilføyde han.

Øvelse

Nord-Korea skjøt tre styrte kortdistanseraketter ut i havet fra østkysten av landet lørdag, og ytterligere en søndag, tilsynelatende som ledd i en militærøvelse.

Slike øvelser er ikke uvanlige, men de skjer nå på et tidspunkt med stor militær spenning på den koreanske halvøya.

Sør-Korea stemplet utskytningene som beklagelige og provoserende, mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som tidligere var utenriksminister i Sør-Korea, oppfordret myndighetene i Pyongyang til å avstå fra flere utskytninger.

Avviser kritikk

Men Nord-Korea avviste mandag all kritikk mot landets rakettøvelser og atomprøvesprengninger.

— Det er ethvert lands ubestridelige rett å drive militær trening, het det i en melding fra landets Komité for fredelig gjenforing av Korea.

— Ondskapsfull innblanding i vår militære rakettskytetrening er en uakseptabel utfordring og en hensynsløs provokasjon, het det videre i ikke ukjente ordelag.

Spent

Etter atomprøvesprengningen i februar og påfølgende FN-sanksjoner har spenningen økt kraftig mellom de to koreanske statene. Nord-Korea har kommet med nærmest daglige trusler om angrep mot USA og Sør-Korea.

Selv om situasjonen har roet seg noe de siste ukene, fortsetter regjeringen i Pyongyang å fordømme en serie militærøvelser som USA og Sør-Korea har avholdt. Nord-Korea hevder dette er øvelser i å invadere deres land.

Det så på et tidspunkt også ut til at Nord-Korea skulle skyte ut mellomdistanseraketter. Men disse ble fjernet fra utskytningsrampene tidlig i mai, ifølge amerikansk etterretning.

Kinesiske fiskere

Samtidig har Kina bedt Nord-Korea løslate mannskapet på en fiskebåt som ble pågrepet av nordkoreanske myndigheter for over to uker siden.

Partikontrollerte kinesiske medier har kalt pågripelsen av fiskebåten og mannskapet på 16 en «kidnapping». Kinas ambassade i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang forhandler med nordkoreanske myndigheter om å få løslatt både båten og mannskapet snarest mulig, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Den privateide fiskebåten ble tatt av «væpnede nordkoreanere» som krevde 600.000 kinesiske yuan, rundt 550.000 kroner, for å løslate båten og mannskap innen søndag, skriver den kinesiske partikontrollerte avisen Global Times med henvisning til båtens eier Yu Xuejin. Yu sier han har fått åtte telefoner fra nordkoreanerne som bortførte båten.

Ifølge Global Times har lignende hendelser skjedd en rekke ganger tidligere, men ikke blitt rapportert i kinesiske medier.

Publisert