Frankrike blokkerer krigsforberedelser

Frankrike og Belgia vil ikke at NATO skal hjelpe Tyrkia med å planlegge defensive forberedelser i tilfelle et angrep fra Irak. Det kunngjorde en NATO-diplomat mandag.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

— De ringte akkurat nå for å si at de "bryter tausheten", sier NATO-kilden, med henvisning til at NATO vanligvis diskuterer seg frem til en løsning alle medlemslandene kan godta. Det klarte ikke alliansen denne gangen, og NATO varslet mandag et ekstraordinært møte om Irak-krisen i løpet av formiddagen.

Tidligere mandag varslet Belgias utenriksminister at han ikke hadde endret mening siden søndag, da landet sa at det ville gå mot at NATO skal bidra i planleggingen av en forsterkning av Tyrkias forsvar i tilfelle et angrep fra Irak. Dermed er Belgia på linje med Frankrike.

— Vi har denne morgenen bestemt oss for å bryte taushetsprosedyren, sier Belgias utenriksminister Louis Michel til den franske radiokanalen Europe 1. Landets motstand mot NATO-hjelp til Tyrkia i denne fasen av Irak-krisen ble senere bekreftet av en diplomat.

Louis Michel sier han har vært i kontakt med sin franske kollega Dominique de Villepin, og at de to er blitt enige om at å styrke NATOs forsvarsverk ville sende et signal om at en krig mot Irak allerede var i gang.

(NTB)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. NATO-sprekk om Irak

  2. - Ingen konkret fredsplan

  3. Irak aksepterer spionfly

  4. To drept i bombeangrep mot Irak

  5. NRK-journalist utvist fra Irak

  6. NATO avlyste Irak-møte, tok lunsj

BT anbefaler

Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentsamskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN