Kerrys viktigste tale<br/>innleder valgkampen

Helt opp til de siste dagene har John Kerry finpusset på talen han skulle holde ved avslutningen av demokratenes landsmøte natt til fredag. Talen markerer innledningen på en tre måneder lang beinhard valgkamp.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

Sent onsdag kveld ble Kerry som ventet nominert til partiets kandidat for å utfordre president George W. Bush ved valget 2. november, og talen i beste TV-tid til hele USAs befolkning, der han aksepterer nominasjonen, regnes som den viktigste i hans karriere.

Et problem for Kerry er at velgerne ikke helt har tent på ham som menneske og utfordrer. Hvis han skal vinne, kan man ikke stole på at velgerne strømmer til urnene bare fordi de er sinte på Bush. De må også ville stemme på Kerry.

Ifølge mange eksperter var det kanskje Kerrys største genistrek hittil å utpeke John Edwards til sin makker. I motsetning til Kerry, som oppfattes som en stiv og uinspirerende taler, og kommer fra et overklassemiljø i New England, finner Edwards tonen når han snakker med vanlige folk.

Ingen retoriker

Ingen venter lenger at Kerry kan konkurrere med Bill Clinton, eller for den saks skyld sin egen visepresidentkandidat, når det gjelder populistisk retorikk. Men i løpet av valgkampen må han greie å få bedre frem hvem han er og hva han står for, og om han ikke greier å fremstå som en folketaler, må han iallfall oppfattes som seriøs.

Meningsmålingene viser at over en tredel av velgerne ikke har en klar forestilling om hvem Kerry er som menneske eller hvilke standpunkter han har. Over 40 prosent har kjøpt republikanernes påstander om at han er en vinglepave, og over halvparten føler stadig at Bush er bedre til å sørge for USAs sikkerhet.

For første gang siden den kalde krigen viser meningsmålingene at utenrikspolitikk — det vil særlig si Irak-krigen - er et viktig tema for en stor del av velgerne.

«Håpløst uklar»

Flere aviser oppfordret torsdag Kerry til å bruke talen til å gjøre det tindrende klart en gang for alle hvor han står når det gjelder forsvarsspørsmål og Irak.

«Tvilen som kommer til uttrykk om Kerry, gjelder ikke hans tapperhet, men hans dømmekraft og hans overbevisning,» skriver Wall Street Journal. New York Times går et skritt lenger og ber Kerry avklare hva han vil gjøre i Irak, et tema han ifølge avisen har vært «håpløst uklar» på.

Selv om Kerry i harde ordelag har kritisert Bush for å føre en uforsiktig utenrikspolitikk som har skapt unødvendige skiller mellom USA og resten av verden, er det er faktum han ikke kommer unna at han stemte for Irak-krigen.

Han har heller ikke villet forplikte seg til å trekke de amerikanske styrkene ut av Irak om han blir president, slik de demokratiske partiaktivistene gjerne vil.

OPPVARMING TIL NATTENS TALE: Demokratenes presidentkandidat John Kerry varmet torsdag opp til det som omtales som hans viktigste tale. Talen på slutten av partiets landsmøte i natt markerer begynnelsen på valgkampen. FOTO: REUTERS/JIM YOUNG/SCANPIX
Publisert
BT anbefaler

Usikkert når de evakuerte kan flytte hjem

Brannvesenet rykket massivt ut til en storbrann i Godvik fredag kveld. Ingen personer skal være skadet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Fryktelig trist både for kundene våre og ansatte

  2. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.

  3. – Glorifiseringen må ta slutt. Det var drit på 90-tallet også.

  4. Krangel har splittet turistbygden. Nå prøver investorer igjen.

  5. Eldre kvinne kom til rette i Kvinnherad

  6. Han har toppet hitlistene verden over og blitt skutt: – Jeg lever livet, mann