Ferguson markerer ettårsdag for politidrap

Demonstranter vil søndag ta til gatene i byen Ferguson i den amerikanske delstaten Missouri, ett år etter at den svarte tenåringen Michael Brown ble drept av en hvit politimann.

Publisert Publisert

GRISEHODE: Demonstranter holder opp et grisehode utenfor politihuset i Ferguson lørdag kveld. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Drapet som skjedde 9. august i fjor, utløste en nasjonal rasedebatt og voldsomme opptøyer i Ferguson og flere andre steder i USA.

18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av den hvite politimannen Darren Wilson etter en konfrontasjon. Omstendighetene før drapet er uklare, men ifølge vitner var 18-åringen ubevæpnet.

Les også:

Les også

Over 400 pågrepet i USA

Allerede lørdag begynte hundrevis av demonstranter i St. Louis-forstaden Ferguson å markere at det er gått ett år siden hendelsen.

Ledet av den avdødes familie marsjerte en folkemengde langs en av gatene som ble rammet av voldsomme opptøyer i november i fjor, etter at en domstol besluttet at det ikke skulle reises tiltale mot politimannen.

Demonstrantene ropte på ny slagordene som «Hendene i været, ikke skyt».

Grisehode

Senere lørdag samlet rundt 200 personer seg utenfor politihuset i Ferguson for å protestere mot politiet. Demonstrantene hadde med seg megafoner, trommer og plakater. Noen hadde også med seg et stekt grisehode med en politilue på, som de prøvde å overlevere til politiet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters holdt politiet seg for det meste bak en sperring under demonstrasjonene.

— Ideen er at folk skal få kunne uttrykke seg selv. De får ut sitt budskap, sa overbetjent i Ferguson-politiet Dominica Fuller.

4,5 minutters stillhet

Borgerrettighetsaktivister, religiøse leder og andre personer fra rundtom i USA har kommet til Ferguson for å delta i ettårsmarkeringen.

Søndag vil demonstrantene markere hendelsen med 4,5 minutters stillhet, som er like lang tid som Brown skal ha blitt liggende med ansiktet ned i bakken etter at han ble skutt.

Det vil også arrangeres en stille marsj til en kirke, der det vil bli holdt en gudstjeneste.

Les også:

Les også

Politiet i USA i søkelyset igjen etter nytt dødsfall

Debatt

Opptøyene som kom i kjølvannet av drapet satte fart i en debatt om hvordan hvite politifolk i USA behandler svarte innbyggere — særlig unge, svarte menn.

Ferguson-drapet har utløst mye sinne rundt det som blir oppfattet som rasisme blant politifolk.

Senest fredag ble den svarte og ubevæpnede 19-åringen Christian Taylor skutt og drept av en hvit politimann etter at han skal ha kjørt en bil gjennom inngangspartiet på en bilforretning i byen Arlington i Texas.

— Denne hendelsen har ikke skjedd isolert, men snarere mens vår nasjon har kjempet med temaer som sosial urettferdighet, ulikheter, rasisme og politimisbruk, sa politimester i Arlington Will Johnson på en pressekonferanse lørdag.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Voldsomme opptøyer i Baltimore

  2. Politiet jakter på skytteren i Ferguson

  3. To politibetjenter skutt under demonstrasjon i Ferguson

  4. Politimesteren i Ferguson i USA trekker seg

  5. USAs svarte underklasse

  6. - Han ville drepe meg

  7. Familien uenig med Ferguson-beslutning