Til og med i Minnesota, som er vant til kulde om vinteren, ga guvernør Mark Dayton beskjed om at alle skoler skulle stenge mandag for å beskytte skoleelevene fra den isnende kulden.

Hele det sentrale og nordøstlige USA har siden nyttår vært rammet av uvanlig kraftig vintervær, med store snømengder og mange kuldegrader. Vinterværet har nådd helt ned til Atlanta i Sørstatene.

I dagene som kommer ventes imidlertid enda kaldere forhold, med de laveste temperaturene på flere tiår, og ekspertene advarer folk mot frostskader etter bare få minutter utendørs, siden kraftig vind vil gjøre at kuldegradene føles enda mye kaldere.

Kansellert

Is og snø har de siste dagene ført til at tusener av flyavganger er blitt kansellert eller forsinket i Midtvesten og på Østkysten, og regn som fryser har skapt farlige kjøreforhold i Sørstatene og New England.

En flyulykke i Aspen i Colorado søndag der annenflygeren mistet livet og to andre ble skadd, kan ifølge myndighetene ha vært som følge av glatte rullebaner.

I New York ble JFK-flyplassen stengt i over to timer etter at et fly fra Delta Air Lines skled av rullebanen og endte ien snøfonn. Ingen av de 35 om bord ble skadd.

Amerikanske myndigheter mener at minst 10-12 mennesker har dødd på grunn av kulden, blant dem en mann som fikk en mange meter høy haug med salt over seg i Philadelphia, og en 71 år gammel kvinne som gikk seg bort utendørs i delstaten New York.

Det falt mer snø i byer som Chicago, Detroit og Saint Louis natt til søndag, og det ventes så mye som 30 centimeter til i dagene som kommer.

Fotball i kulden

Også i Chicago stenger alle skoler mandag, men i Wisconsin gjennomførte fotballaget Green Bay Packers sin kamp mot San Francisco 49ers til tross for kulden. Gradestokken falt helt til 18 kuldegrader.

Packers-laget støttet opp under sine fans ved å dele ut gratis kaffe, kakao og vanter, og publikum fikk for en gangs skyld lov å ta med seg tepper og soveposer på tribunene.

Meteorologene sa søndag at Chicago kunne vente seg temperaturer helt ned til 24 kuldegrader natt til mandag, mens det var ventet 34 kuldegrader i Minneapolis og 31 isnende blå i Fargo. I Nashville ventes 13 kuldegrader.

Det kaldeste som ble målt søndag, var 40 kuldegrader på to steder i Minnesota.