Å sette de drapsdømte ville være i strid med alle rettsprinsipper, raste statsminister Singh.

I alt syv drapsdømte tamiler skulle etter planen løslates fra fengsel i delstaten Tamil Nadu helt sør i India kommende helg. Denne beskjeden fra delstatens regjeringssjef onsdag utløste imidlertid en voldsom politisk reaksjon.

Indias sjel

Rajiv Gandhi ble drept i delstatenTamil Nadu av en kvinnelig selvmordsbomber på oppdrag for Sri Lankas Tamiltigre i valgkampen i mai 1991.

— Drapet på Rajiv Gandhi var et angrep på Indias sjel, sa statsminister Singh torsdag og avviste totalt at de drapsdømte skulle ha noen rett til å løslates.

— Ingen regjering og ikke noe parti kan opptre mykt i kampen mot terrorisme, tilføyde han.

— Å løslate vår tidligere statsministers og store leders drapsmenn, som også drepte en rekke andre uskyldige indere, ville være i strid med alle rettsprinsipper, fortsatte Singh.

Rajiv Gandhi var sønn av tidligere statsminister Indira Gandhi, og han er den siste i det såkalte Nehru-Gandhi-dynastiet som har ledet India. Gandhiene er ikke i slekt med fredsikonet og frigjøringshelten Mahatma Gandhi. Indira var derimot sønn av landsfaderen Jawaharlal Nehru, som var Indias første statsminister fra 1947 til 1964.

Neppe løslatt

Et dommerpanel ledet av Indias høyesterettsjustitiarius P. Sathasivam uttalte at selv om myndighetene i Tamil Nadu hadde rett til å løslate de fengslede, var domstolen bekymret for prosedyrefeil.

Domstolen sier også at regjeringen i New Delhi kan levere en ny anke om de fire som soner livsvarig fengsel, men at det er usikkert om domstolen ville kunne hindre en løslatelse som er planlagt til helgen.

Men regjeringens advokat i saken, Ashok Bhan, sier det er tvilsomt om regjeringen i Tamil Nadu løslater de fire på grunn av «stemningen i saken».

Regjeringssjefen i Tamil Nadu, J. Jayalalithaa, besluttet overraskende å løslate de sju etter at Indias høyesterett hadde omgjort straffene for tre av de dømte fra dødsstraff til livs.