Russiske soldater som inntil onsdag kveld omringet en ukrainsk militærbase i Sevastopol på Krim-halvøyen, er nå borte, melder VG.

— Alle de russiske soldatene bare dro i 22-tiden i går kveld, uten at de sa noen ting, sier oberst Sergej Dubincev tilavisen.

Basen det gjelder, har nummer A1656 og ligger i Sevastopol. Samtidig melderNRK, med lokale medier som kilde, at russiske styrker som har omringet ukrainske militærbaser, trekker seg tilbake.

Men TV 2s reporter på Krim ser, der han befinner seg, ingen tegn til tilbaketrekning.

— Det stemmer overhodet ikke. Jeg står utenfor en av de største basene, og jeg står nå og ser på minst et tyvetall tungt bevæpnede soldater i uniformer, uten tegn som tyder på hvilket land de er fra, men de snakker russisk og de har materiell som er typisk for russiske spesialstyrker, sier Øsier Øystein Bogen.

Trekker seg tilbake

Russland har ikke erkjent at tusenvis av soldater som kom til Krim for noen dager siden, er russiske, men en rekke andre kilder har bekreftet at styrkene er russiske. Ifølge Russlands president Vladimir Putin er styrkene lokale selvforsvarsgrupper, mens utenriksminister Sergej Lavrov har sagt at Russland ikke har noen kontroll over styrkene.

Også i byen Donetsk øst i Ukraina meldes det at pro-russiske demonstranter har trukket seg tilbake.

Demonstrantene inntok administrasjonsbygningen til de regionale myndighetene lørdag. Torsdag opplyser politiet at de har forlatt bygningen.

— Det ble anbefalt at folk forlot bygningen, og alle dro, sa en talskvinne for politiet torsdag morgen.

Donetsk er hjembyen til Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj.

Krever Krim-ledere pågrepet

Samtidig som meldinger om mulig russisk tilbaketrekning, krever ukrainsk påtalemyndighet at to pro-russiske ledere på Krim-halvøyen blir pågrepet.

Arrestordren er utstedt mot Sergej Aksjonov, som er statsminister på Krim, og regionalforsamlingens leder Vladimir Konstantinov. De to har handlet i strid med grunnloven når de har tatt skritt for å sørge for at Krim-halvøyen blir løsrevet fra resten av Ukraina, skriver ukrainske medier.

Det er imidlertid usikkert om de to blir pågrepet, all den tid Russland-lojale styrker for tiden har kontroll på Krim. Halvøyen har i praksis vært okkupert den siste uken.

Russland-vennlige Aksjonov har tatt til orde for at halvøyens status må avgjøres i en folkeavstemning 30. mars.

- Russland øker spenningen

Imens jobber vestlige ledere videre med å dempe spenningen mellom Russland og Ukraina.

sza51853.jpg

Stats— og regjeringssjefene i EU møtes torsdag i Brussel for å diskutere den verste øst-vest-krisen på over to tiår.

EU-toppene skal blant annet møte Ukrainas nye statsminister, den tidligere protestlederen Arsenij Jatsenjuk, som tok over styringen av landet etter at president Viktor Janukovitsj ble tvunget til å gå av 22. februar.

Jatsenjuk sier at de ønsker en politisk løsning, så «det avhenger av om Russland er rede til å ordne opp i denne konflikten, eller om Russland stritter imot og ønsker å øke spenningen, som de har gjort de siste timene», sa Jatsenjuk.