— De mistenkte åpnet umiddelbart og i flere minutter ild med militære våpen og håndvåpen mot politiets spesialenheter, sier Eric Van Der Sypt i belgisk påtalemyndighet.

To personer ble drept, mens en tredje ble pågrepet i torsdagens aksjon i østbelgiske Verviers. Belgisk spesialpoliti aksjonerte mot i alt ti adresser rundt om i landet, blant annet i hovedstaden Brussel og i Vilvoorde.

Belgisk politi tror en terrorcelle var i ferd med å iverksette et stort angrep, sa Van Der Sypt på en pressekonferanse torsdag kveld. Da pågikk politiaksjonene fortsatt.

En ikke navngitt politikilde sier til lokalavisen La Meuse at landet på grunn av denne politiaksjonen «har unngått et belgisk Charlie Hebdo». Denne informasjonen er imidlertid ikke bekreftet på annet hold.

Syria-farere

De mistenkte har vært i Syria, men politiet vil ikke si noe om hva de gjorde der. De knytter heller ikke antiterroraksjonen umiddelbart til Paris-terroren.

— Det er ikke konkludert med noen forbindelse til angrepene i Paris på dette tidspunkt, sier Van Der Sypt.

— Jeg kan ikke kommentere om det er noen forbindelse til utlandet, fremholder han overfor NTB etter ubekreftede meldinger om koordinerte antiterroraksjoner i flere land.

De mistenkte er belgiske statsborgere, og politiaksjonen er et resultat av flere ukers etterforskning. Myndighetene fryktet blant annet at politiet selv kunne være mål for forestående angrep.

PST undersøker

Belgia har nå hevet det nasjonale beredskapsnivået og ber folk være vaktsomme.

Dette har foreløpig ingen konsekvenser for Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste PST, som nå undersøker om det kan være noen forbindelse mellom belgiske og norske Syria-farere.— Vi vurderer trusselbildet fortløpende for å se om dette vil føre til konsekvenser for sikkerhetsbildet i Norge, sier inforådgiver i Martin Bernsen PST.

Skremmende

Det var ved 18-tiden torsdag at det ble meldt om flere eksplosjoner og skudd i byen Verviers øst i Belgia.

— Jeg hørte noe som lignet en eksplosjon, etterfulgt av flere skudd, sier en innbygger i området til RTL.

— Da vi begynte å løpe, hørte vi tre eller fire kraftige eksplosjoner og skudd. Det var virkelig skremmende, sier en kvinne som befant seg på stedet sammen med barna sine.

Ingen politifolk kom til skade i aksjonen i Verviers, som ligger i provinsen Liege og har drøyt 50.000 innbyggere. Bilder publisert på Twitter viste politibiler og ambulanser som blokkerte en gate i nærheten av jernbanestasjonen.

Fremmedkrigere

Belgia er det europeiske landet med det høyeste antallet borgere som sammenlignet med folketall har deltatt i krigen i Syria de siste årene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Antwerpen ventes nå en dom mot 46 personer som er anklaget for å ha rekruttert unge menn til å slutte seg til de islamistiske fremmedkrigerne i borgerkrigsherjede Syria.

Onsdag ble det kjent at de tre terroristene som drepte 17 mennesker i Frankrike forrige uke, trolig kjøpte våpen fra en våpenhandler i Belgia.